CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Jak nebýt odposloucháván.

Je to prosté: vraťte se do doby před vynálezem telefonu. Veškerá politická či obchodní jednání veďte zásadně osobně nejlépe někde uprostřed lesa za předpokladu, že vás nikdo nesledoval a nejste zaměřeni dálkovým mikrofonem z nedalekého křoví. Osvědčená tzv. "filmová" metoda je schůzka v hotelové koupelně. Pokoj si pronajměte v náhodně vybraném hotelu nižší kategorie těsně před schůzkou a číslo pokoje si vyberte sami. Některé pokoje zvláště luxusních hotelů jsou totiž vybaveny standardně odposlouchávacím zařízením včetně kamer. V koupelně pusťte všechny kohoutky včetně sprchy. Pokud chcete být v suchu, komunikujte prostřednictvím tužky a papíru. Papírky spalte, popel rozmixujte v mixéru s vodou a vzniklou emulzi vylijte do záchodu. Ještě lepší je pro "rozhovor" použití společenské hry Slova. Zašifrované vzkazy můžete také posílat prostřednictvím poslů, kteří si text pouze zapamatují, nesmí si dělat žádné poznámky.
Kdo se vyzná v internetu a šifrovacích metodách, může použít i maily. Lepší je ale komunikovat pomocí ICQ, samozřejmě šifrovaně, což dá trochu práce. Celý počítač ale zamykejte do trezoru, zamezíte tím aby vám někdo do něj zamontoval například snímač kláves s vysílačkou. Jestliže si přijatou zprávu rozšifrujeme a čteme na klasickém monitoru, pak je obrazový signál slabě vysílán ve frekvenčním rozsahu od nuly do polovičky pixelových hodin obrazového režimu. Obraz bude sice obsahovat pouze kontury a bude různě plavat po monitoru, protože bude postrádat synchronizaci, přesto to k přečtení textu může stačit. Proti tomuto "odposlechu" pomůže LCD monitor. Při čtení textu zatáhněte závěsy na oknech, znemožníte tak text vidět z protějšího domu pomocí dalekohledu. Hovor v místnosti se dá snadno odposlouchávat pomocí laserového paprsku přes okenní tabule. Také z tohoto důvodu je koupelna bez oken vhodnou konferenční místností. Nepoužívejte počítač zapojený do nějaké sítě! Nepoužívejte připojení WiFi! Nehovořte ve svém automobilu, je většinou prvním cílem pro nainstalování odposlechu. Pokud chcete zabránit, aby některý účastník schůzky přenášel mimo místnost záznam z jednání pomocí mobilu, pořiďte si rušičku signálu GSM. Když už se rozhodnete pro konání schůzky v místnosti například ve vaší firmě, prohlédněte jí předem pomocí vhodných přístrojů, zda v ní není tajně namontován odposlech. Měli by to dělat vaši zaměstnanci s vašimi přístroji. Objednat si pro prohlídku cizí firmu je příliš riskantní.
Když už si myslíte, že jste udělali všechno pro to, abyste nebyli odposloucháváni, je téměř jisté, že odposloucháváni jste. Víte totiž určitě něco, co se jiní chtějí dozvědět a vězte, že se to dozvědí.

2.10.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.