CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Před granáty a raketami jsme konečně v bezpečí!

19. září naše lidová armáda podepsala smlouvu s firmou Ericsson Microwave Systems AB na nákup radarů Arthur (Weapon Locating Systems). Ericcson reagoval rychlostí nevídanou: již v úterý 3. října 2006 jinečtí dělostřelci převzali slavnostně do užívání první systém. Zařízení je schopné monitorovat vzdušné cíle od letadel až po dělostřelecké granáty (!) až na vzdálenost 40 kilometrů a během několika sekund určit místo, ze kterého byl granát vypálen a kam dopadne. Systém může zpracovávat více než 100 cílů za minutu, při režimu vyhledávání dokáže zároveň v jednom okamžiku sledovat až 8 letících střel, určit postavení zbraní, které je vypálily, a navést na ně vlastní palebné prostředky. Po zahájení odvetné palby je schopen ji koordinovat, protože sleduje "vlastní" projektily v závěrečné fázi jejich letu a následně s vysokou přesností determinuje místo dopadu. Charakteristickou vlastností radiolokátoru je schopnost zjišťování a sledování velmi malých cílů v podmínkách elektronického boje, přičemž eliminuje jak falešné odrazy, tak i například letící ptáky. Vyhodnocené údaje o zjištěných cílech lze přitom v reálném čase předávat pro i ostatním druhům vlastních vojsk, např. letectvu.
Radary byly podle informace fy Ericcson objednány již v roce 2004. Armáda za tři radary Arthur zaplatí 1,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany se přitom bude muset vyrovnat s ohledem na finanční potíže státní kasy s rozpočtem nižším o pět miliard. To může ohrozit jiné projekty, například nákup nákladních vozů Tatra. Náčelník generálního štábu generál Pavel Štefka je ale z radaru nadšen: "To nám umožní okamžitě určit, kde se nepřítel nachází, a můžeme proti němu zasáhnout. Navíc budeme moci varovat naše vojáky před útokem," řekl novinářům. Je to skutečně skvělé, tyhle moderní vojenské technologie. Představte si, že na vás někdo ze vzdálenosti čtyřiceti kilometrů střílí z děla a vy jen uhnete, protože víte přesně, kde granát vybuchne a na radarem označené místo vypálíte třeba raketu. Problém je v tom, že nepřítel může mít stejný radar od společnosti Ericcson. V úvahu musíte vzít také fakt, že rychlost granátu se pohybuje od 200m/sec až do 800m/sec. Takže na to "uhnutí" z dráhy střely máte jen pár sekund. Což mohou být právě ty sekundy, které potřebuje Arthur na zpracování údajů... Taková válka je, jak se zdá, výhodná především pro firmu Ericcson.
Velení armády počítá s tím, že by jeden radar Arthur použily naše jednotky v Afganistánu. To je jistě rozumná úvaha, protože tam na naše vojáky skutečně střílejí. Další by se dal nasadit v Afghanistánu a ten třetí v Bosně. Aspoň by byly radary pořízené za peníze daňových poplatníků použity ke skutečné obraně našich vojáků. Problém je v tom, že by nám pak ale nezbyl žádný na obranu obyvatelstva, které si tu legraci zaplatilo. To je ovšem v pořádku, obrněné transportéry za 24 miliard, Tatrovky za 5 miliard nebo Gripeny za 25 miliard také přece nejsou určeny k bezpečnému převážení zasr... civilů!

9.10.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.