CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Jak na malou síť propojenou do internetu.

Řešil jsem včera takový "malý" problém: stávající síť se třemi počítači v jedné malé firmě potřebovala z řady důvodů inovaci. Původní dial-up telefonické připojení na internet bylo nedávno změněno na ADSl od kyslíků a pro "rozvedení" internetu se používal celkem známý program WinProxy ze zplzně. Síť nemá a ani nepotřebuje žádný specializovaný počítač jako server, mezi počítači se sdílejí některé soubory a tiskárny. Kabeláž byla velmi starodávná: koaxiální kabely s BNC konektory. Rekonstrukci poněkud zvláštně vyvolal požadavek, aby z jednoho z počítačů mohl specializovaný aplikační program přistupovat na internetu ke vzdálené SQL databázi a to přímo na IP adresu a určený port určitého počítače. A právě tohle nebylo při použití WinProxy možné, alespoň jsme nezískali od autorů WinProxy žádnou radu, jak to zařídit. ADSL modem od kyslíků byl ten nejtriviálnější připojený přes USB.
Rekonstrukce začala zcela logicky od něj. Vyměnili jsme modem za Edimax AR-7064+B ADSL Modem Router se čtyřmi porty pro připojení UTP kabelů RJ45 do počítačů. Pro jeden z počítačů, který je v jiné části budovy jsme ponechali připojení koaxiálem, protože by to znamenalo náročné protahování nového kabelu. Přechod mezi kabely jsme proto provedli pomocí Intellinet Konvertoru RJ45 to BNC. Podle instalačního návodu, který je na CD Edimaxu dokonce česky, jsme zadali potřebné údaje pomocí Quick Start volby z administrační nabídky routeru. Administruje se přes prohlížeč na adrese http://192.168.16.1. Router se sice podle ADSL diody tvářil, že je vše O.K., ale na internet jsme se nedostali. Po konzultaci s kyslíkovými techniky jsme ve volbě Interface Setup, Internet podle návodu nastavený parametr VCI změnili z 38 na 48 (VPI musí být 8), udělali Save a zrestartovali router vypnutím a zapnutím a hle, vše chodilo jako z praku. Závada je tedy v přiloženém návodu, kde se uvádí, že pro Telecom má být nastaveno VCI na 38.
Pochopitelně se muselo změnit nastavení sítě jednotlivých PC na získávání IP adres automaticky (měly pevné IP adresy z předchozího používání WinProxy) a drobné obdobné úpravy i v poštovním klientovi a prohlížeči. Suma sumárum, síť ze dvou PC s Win 98 a jedním dokonce s Win 95 šlape, to vše za 1015,- Kč vč.DPH za router Edimax. Kabely s RJ45 jsou za pár korun. Pokud si chcete například doma zřídit malou síť, mohu jen doporučit. Nemáte-li ve starších počítačích integrovanou síťovou kartu, dá se koupit pro zastrčení do sběrnice PCI za pár korun. Přeji mnoho úspěchů ve vašem podnikání, musím uklízet ten binec pod ořechem.

12.10.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.