CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Nemůžeme za to, korupce se k nám dostala ze západu.

Český pětimilionový Zdeněk Doležel je černou můrou ČSSD. Pantáta Paroubek při vyslovení jeho jména prská jedovaté sliny. Nejenže jeho banda, setávající kromě jiných ze starosty Budišova Ladislava Péti (ČSSD) a úředníka z Ministerstva zemědělství Miloslava Řehulky, chystala zpronevěru pár desítek milionů z evropských fondů při rekonstrukci budišovského zámku, ale při domovní prohlídce u tohoto bývalého šéfa kabinetu dvou premiérů z řad ČSSD policie objevila personální spis exministra vnitra Františka Bublana a další interní materiály vlády včetně dokumentů s plány, jak postupovat v "řešení" trestních a mediálních skandálů, které poškozovaly a nadále poškozují ČSSD. Také se chystali ještě před tím, než zveřejnil svoji zprávu namířenou také proti ČSSD, zavraždit šéfa útvaru pro potírání korupce a organizovaného zločinu Kubiceho. Pravděpodobně mimo jiné proto, že odhalil se svými spolupracovníky kauzu s podplácením při získávání státní podpory pro výrobu biolihu.
V těchto souvislostech je legrační názor šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny o tom, co si myslí o zadávání veřejných zakázek. "Zmanipulovat tendr je snadné," tvrdí Martin Pecina nedávném rozhovoru pro denik.cz. Tvrdí v něm, že za komunistů žádná korupce neexistovala a že tyto nemravnosti zejména při zadávání veřejných zakázek se k nám dostaly až ze západu. Na otázku "V západní Evropě je tedy korupce vyšší?" odpovídá doslova: "Bezpochyby ano. Korupci k nám nedovezl nikdo jiný než právě podnikatelé ze západní Evropy. Tady sice formy kamarádíčkování byly, ale jiné. Že by někdo někomu dával statisíce či miliony v obálce, to tu existovat nemohlo.".
Díky rozšafnému Pecinovi tak už konečně víme, kde se ty zločinné manýry v našich politicích a podnikatelích vzali: je to import ze západu, ale i z jiných světových stran včetně východu. Nebozí politici i podnikatelé nemohou přece dělat nic jiného, než se poučit o tom, jak se dostat k výhodným zakázkám placeným z peněz daňových poplatníků. Mají tedy opět pravdu muslimové, že západní svět je prohnilý a určený ke zkáze? Já soudím, že je to jen důsledek příliš volné "demokracie", špatných zákonů, které vytvářejí stávající nebo budoucí zločinci a hlavně selanky panující ve věznicích. Peníze, které zloději nakradou, není možné zákonnou cestou dostat zpátky do státní kasy, protože hlavní pachatelé jsou naprosto chudí, bez majetku a peněz. Možná, že by trochu pomohlo, aby se zavedly starodávné praktiky z dob, kdy byla specializovaná vězení pro dlužníky a defraudanty a kdy se o jeho ošacení a stravu museli starat jeho příbuzní. Jinak by zemřel hlady. A k tomu přidat ještě těžkou práci v kamenolomu. Zkuste ale něco takového zavádět v demokratické zemi, kde i právoplatně odsouzený zločinec může kandidovat do senátu a není zbaven volebního práva. A navíc, určitě by se ozvaly mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv a také Brusel by nám něco takového nedovolil.
Takže se s tím musíme smířit a jen doufat, že ze státní kasy včetně bruselských fondů budou mizet jen desítky milionů a ne desítky miliard. Prostě a jednoduše: každá káď trochu teče a většinou se s tím nedá mnoho dělat. A bývá to horší tím víc, čím víc nádrž vysychá. Což je právě případ naší státní pokladny. Je tu ale ještě jedna cesta, jak se korupce, hlavně té velké, zbavit: zavést tady zase komunistický režim. Něco se v tomto směru už chystá, přinejmenším budou brzy komunisté ve vládě. Ostatně, byli tam i za první republiky. Tak vo co de? A v roce 2008 může nastat druhý vítězný únor. To abychom dodrželi tu magickou osmičku.

13.10.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.