CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Dvě piva denně jsou lék.

Evropská komise chtěla vyhlásit tvrdý boj proti nadměrné konzumaci alkoholu podle hesla "vzhůru do bezvědomí". Hlavním důvodem byl fakt, že téměř za čtvrtinu úmrtí mužů do pětadvaceti let v zemích EU může právě nadměrné pití. Měla se rapidně zvýšit spotřební daň na lihoviny i pivo, zakázat reklama alkoholu a sponzoringu, omezit nákup alkoholu na vybranou síť licencovaných prodejen ala Švédsko, navíc jen v omezené prodejní době, a označovat lahve varovnými nápisy jako "Každé napití může poničit mozek vašeho embrya" nebo "Pijáci umírají dříve". Nakonec však z bruselského tažení proti přílišnému pití sešlo pro odpor výrobců piva zejména rozhodujících pivovarnických zemí, především Británie, Německa a Česka. Český svaz pivovarů a sladoven má celkem pochopitelný zájem na tom, aby každý zdravý dospělý člověk pil kolem dvou piv denně. Svaz hradí z příspěvků pivovarů výzkumy, které zjišťují vliv pití piva na organizmus. Dvě piva denně jsou podle nich zdraví prospěšná. Výrobci alkoholických nápojů se ale zřejmě nechystají vytáhnout argumenty typu "Kdo pil, umřel. Kdo nepil, taky." nebo tvrzení, že předčasně umírající opilci jsou pro státní rozpočet přínosem, protože se většinou nedožijí důchodu.
Finanční krize důchodového systému se dá přece vyřešit jinak. Německý ministr práce a sociálních věcí Franz Müntefering oznámil, že se věk pro odchod do důchodu bude pro německé důchodce v letech 2012-2029 postupně zvyšovat až na 67 let. O zvyšování důchodového věku ze 63 na 65 let se mluví i u nás. K dohodě politických stran se ale zatím nedospělo, naši politici si zřejmě chtějí užít alespoň pár let v důchodu. Je totiž statisticky dokázáno, že pracovník odcházející do důchodu například již v 55 letech (policie, armáda) se dožije 80 i více let, zatímco pracovník odcházející do důchodu po 65. roku věku umírá během 3 až 5 let. Podobně rychlý konec podle statistik čeká ty, kteří jsou klienty domova důchodců.
Snaha bruselské administrativy o zavedení prohibice podle švédského modelu je tedy neekonomická, protože by mohla významně zvýšit náklady na výplatu důchodů a snížit tržby, tedy i výběr daní, a zvýšit nezaměstnanost. Naštěstí zdravý rozum politiků, pijáků a výrobců piva zatím vítězí a národní rozpočty pivovarnických zemí nebudou ohroženy. Ušetří se i při výstavbě a provozu domovů důchodců. Podle stávajícího vývoje se dá očekávat, že kolem roku 2050 budou důchody zcela zrušeny nebo se bude do důchodu odcházet ve věku 100 let.

25.10.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.