CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Tak takhle ne, pane starosto a senátore Čunku!

Vsetínský "populární" a kontroverzní lidovecký starosta Jiří Čunek byl opět v akci! K téměř stovce Romů, které už město Vsetín odstěhovalo do různých zchátralých domků po Jeseníkách, přibyli v pátek minulý týden další. Vzápětí získal lidovec Čunek další funkci, když byl obrovskou většinou 71 procenty hlasů vsetínských xenofobních voličů zvolen senátorem! Bílá většina zcela jasně dokázala, že se nechce zžívat s romskými spoluobčany, že jim nechce pomoci se integrovat podle zásad, které nám vštěpuje EU a řada nevládních organizací bojujících za práva menšin. Musíme jen doufat, že obyvatelé vesnic, do kterých byli vsetínští Romové téměř násilím deportováni, je přijmou do svého středu a pomohou jim začín nový život. Zatím to ale tak nevypadá: Petr Polášek, radní Olomouckého kraje prohlásil: "Tento způsob řešení sociálních problémů je skutečně skandální, je to brutální útok na vesnice, kam Romy stěhují. Tohle rozhodně není cesta, jak řešit romskou otázku.". Není jasné, co tím pan radní vlastně myslel. Chtěl snad naznačit, že obyvatelé oněch vesnic jsou nějak ohroženi příchodem Romů? Zdá se, že i pan radní je nakažený virem xenofobie a rasizmu.
Přestěhovanou rodinu Tulejových ve středu v Čechách pod Kosířem navštívila náměstkyně olomouckého hejtmana Jitka Chalánková, členka stejné strany jako pan Čunek, která prohlásila. "Jsem otřesená. Tento způsob stěhování připomíná deportaci. Od starosty Čunka, který je senátorem a kandidátem na předsedu KDU-ČSL, je to nepřijatelný postup."
Na internetu se objevují různé takystránky, které hanobí Romy a zveličují problémy kolem nich. Příkladem jsou stránky Chánov, které na základě upozornění televize Nova začala vyšetřovat policie. Na stránkách byl totiž odkaz na již zrušenou internetovou diskuzi, ve které se objevily protiromské rasistické příspěvky. Policejní specialisté zabývající se internetovou kriminalitou nyní vyhledávají osoby, které v diskuzi hanobily Romy a podněcovaly nenávist vůči tomuto etniku. Přiznám se, že mě na stránkách Chánov zaujal technický problém odpovídající na mnohokrát kladenou otázku, zda a jak je možné zbourat panelák postavený v dobách nedávno minulých...
Podobně skandální jsou stránky jakýchsi německých turistů, kteří na nich vybízejí titulkem AM ENDE DER WELT... ZIGEUNER IM SLOVENSKY RAJ (Na konci světa ... ! – Cikáni v Slovenském ráji) své spoluobčany, aby se zajeli podívat na romské vesnice ve Slovenském ráji. Vše ilustrováno řadou fotografií. Pokud neumíte německy, je k dispozici slovenský překlad Jozefa Vargy, jehož vlastní stránky Čo teraz s Cigánmi? jsou věnovány Romskému problému na Slovensku a obsahují i diskuzní část, která je moderována autorem a z níž jsou odstraňovány rasistické příspěvky. Na stránkách pana Vargy najdete spoustu podnětných návrhů, jak celý zamotaný problém s Romy řešit. Zde by měli hledat poučení ti, kteří se podílí na "rozhánění" nebohých Romů po všech koutech naší vlasti. Včetně pana starosty a nyní i senátora Čunka.

2.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.