CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Ruce pryč od našich Romů!

Vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) prý nerozumí tomu, proč jeho vystěhování Romů ze Vsetína a televizní výrok o "čištění od vředu" vyvolal u romských aktivistů a ve vedení KDU-ČSL takové pobouření. Jeho kritikové včetně úřadujícího šéfa strany Jana Kasala podle něj jen blábolí o problému, o němž nic nevědí. Romové ale přesto nalezli zastánce: předseda KSČM Vojtěch Filip se ve čtvrtek ohradil proti Čunkovu slovníku. "Měl by přestat používat slova jako vřed a metody, které jsou ponižováním lidské důstojnosti jen proto, že někteří lidé mají jinou barvu pleti, či jsou jiné národnosti," prohlásil na tiskové konferenci. Podle režiséra Břetislava Rychlíka, který se ve svých snímcích romskou otázkou zabýval, by měl Čunek odejít z veřejného života. "Považuji jeho jednání za neetické, nekorektní a v rozporu například s vládní koncepcí romské integrace," řekla ČTK předsedkyně sdružení Romea Jarmila Balážová. "I malé romské děti, a nejen ze Vsetína, dnes vědí, že stejně skončí v kontejnerech za městem, protože je bílí mezi sebou nechtějí a křesťanský politik je za volební hlasy rád vystěhuje," reagoval v tisku sociolog a blízký spolupracovník exprezidenta Havla Ivan Gabal, který Čunkovy kroky označil za etnickou segregaci.
Celé dění kolem exkomunikace Romů z majoritní společnosti kamsi na okraj začíná připomínat bojovou scénu, zatím jen multimediální. Objevují se zločinné články, které obviňují Romy z příživnictví. Vrcholem podobných útoků je článek Krátká sonda do českého sociálního parazitismu, který vyšel předvčírem v Britských listech. Ivan Brezina se v něm pokouší dokázat, že Romové a ostatní "nepřizpůsobiví" dělají děti jen proto, aby nemuseli pracovat. Upozorňuje i na práci ekonoma Petra Macha z podivné instituce zvané Liberální institut. Jeho článek O státní sociální politice je ukázkou účelové demagogie, když dokazuje, že "nižším sociálním skupinám nebo některým kulturně etnickým skupinám státní dávky tím pádem zajišťují postačující životní úroveň a potlačují tak motivaci ke zvýšení příjmu prací. Děti vyrůstající v těchto rodinách pak přejímají a na další generace přenášejí zvrácený žebříček hodnot a celé skupiny občanů jsou vinou státu oprávněně zbytkem společnosti obviňovány z parazitizmu."
Občané našeho státu, kterým se daří lépe než zmíněným "parazitům" by se měli zamyslet sami nad sebou. Nejméně 40 procent českých rodin chová psy nebo kočky a vydává na ně neuvěřitelné částky. Co kdyby se zamysleli sami nad sebou, zbavili se jich a ušetřené peníze věnovali na bohulibé projekty zajišťující sociální integraci Romů? V minulosti jsem byl za své články společností Člověk v tísni označen za xenofoba a rasistu. Doufám, že je patrné, že se moje postoje od té doby změnily a mé články nebudou již využívány jako výstražný materiál v rámci dalšího vzdělávání učitelů. Poučen touto zkušeností dnes soudím, že bychom se měli k našim i slovenským Romům, bezdomovcům, alkoholikům, zlodějům a ostatním nešťastníkům zachovat pod heslem "Každá rodina převychová jednoho nepřizpůsobivého občana!" Jistě dokážeme v rámci občanské společnosti to, o co se marně pokouší vláda, policie, soudy a nápravná zařízení za podpory sociálních a terénních pracovníků.

3.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.