CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Můžeme dohnat západ v životní úrovni? Ani náhodou.

Průměrná hodinová mzda v České republice byla v roce 2005 na úrovni 3,42 EUR, to je jen 16 % hodnoty v Dánsku, zemi s nejvyšší úrovní, a 21 % německého průměru (!). Může nás ovšem potěšit, že je to např. 227 % rumunského a 363 % bulharského průměru. Průměrná roční mzda v ČR v roce 2002 podle SES činila 7 212 EUR, což je pouhých 26% celkového průměru Evropské unie (28 024 EUR), je to ale více než byla průměrná mzda v deseti nových členských státech (6 710 EUR). Nejvyšší průměrná mzda byla v Dánsku (41 736 EUR), což je 149 % celoevropského průměru, na druhém místě bylo Spojené království s 38 538 EUR (138 % průměru EU), na třetím místě bylo Lucembursko s 38 103 EUR (136 %) a na čtvrtém Německo s 34 622 EUR (124 %). Vyplývá to z nedávno vydané analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ) k trhu práce. Člověk si při čtení těchto čísel řekne, jak to proboha ti Dánové dělají??? Přestože v posledních třech letech rostou reálné mzdy v Česku poměrně výrazným tempem - o 12,6 procenta, a naopak v Německu, Nizozemsku, či v Rakousku růst mezd stagnuje, blížíme se k výši mezd v západní Evropě jen velmi pomalu. Češi v průměru stále berou za hodinu práce téměř pětkrát méně než jejich kolegové v Německu. Je to jeden ze závěrů, ,které si můžete udělat při čtení materiálu Analýza trhu práce 1993 až 2005. (Anotace: Rozbor výsledků statistických zjišťování o mzdách zaměstnanců, zaměstnanosti a nezaměstnanosti za roky 1993 až 2005. Popsány jsou rozdíly v charakteristikách zaměstnání, věku, pohlaví a vzdělání zaměstnanců, a také podle regionů a odvětví ekonomických subjektů, vysvětleny odlišnosti mezi jednotlivými statistik.) Tento materiál Českého statistického úřadu je k dispozici na uvedené adrese ve formátech PDF nebo DOC.
Zdá se tedy, že ani po zhroucení komunistického zřízení se nám nebude dařit západ Evropy nebo USA dohnat. O předhánění si nemůžeme nechat ani zdát, to byl jen pomatený sen komunistů či spíše jejich oblíbené heslo. Proto nás čekají zejména po zavedení eura "evropské" ceny nejen za pohonné hmoty. Naše dohánění západní životní úrovně spíše připomíná situaci, kdy po stejné koleji jede západní rychlík a za ním náš osobní vlak. Musíme se smířit s tím, že budeme stále druhořadou zemí s levnější a docela kvalitní pracovní silou použitelnou především pro různé montovny zahraničních výrobků. Naopak nás ale může potěšit, že patříme mezi špičku v množství a zejména druhovosti ptactva na našem území a že vedeme zcela bezkonkurenčně v pití piva.

13.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.