CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Američané koupili místo Věry firmu ERA.

V minulých osmi letech se americký Pentagon velice zajímal o pasivní radiolokátory Tamara a Věra. Vypadalo to, že nejen americká armáda, ale i další státy NATO budou tyto výjimečné české výrobky kupovat. Nakonec vše dopadlo jinak. Pardubickou společnost ERA, která je známá díky vývoji a výrobě radiolokátorů Věra a Tamara, koupila americká firma Rannoch Corporation. Pro vztahy mezi Českem a Spojenými státy je to prý velká zpráva. České pasivní radiolokátory umějí odhalit i takzvaná neviditelná letadla kategorie stealth. Naše ministerstvo obrany nemá o spojení žádné informace. "Jde o striktně privátní záležitost, kde rozhodnutí je pouze na akcionářích. Nemůžeme do toho zasahovat," uvedl mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.
Nejnovější pasivní radiolokátor Věra způsobil v nedávné době světový rozruch. Jde o soubor zařízení, který dokáže najednou odhalit až 200 cílů na vzdálenost 450 kilometrů a s přesností několika desítek metrů zjistit jejich polohu. Výjimečnost zařízení spočívá v tom, že oproti běžným radarům pracuje na zcela odlišném principu. Na rozdíl od aktivních radiolokátorů, které vysílají do prostoru rádiové vlny a vyhodnocují jejich odrazy, Věra z éteru pouze přijímá rádiové impulzy z komunikace a automatických systémů na palubách hledaných cílů. Tento radiolokátor je tak za určitých okolností schopen odhalit i americký "neviditelný" letoun, aniž by na sebe sám upozornil.
O kvalitách Věry se před časem vyjádřil i bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld, který doporučil USA a členským zemím NATO zařadit Věru do výzbroje. Zájem o pasivní radiolokátor tehdy potvrdil i ředitel investičního oddělení NATO Marshall Billingslea s tím, že by aliance přivítala i instalaci Věry do vrtulníků. Podle výrobce, pardubické firmy ERA, by to možné bylo, ale vyžádá si to nákladné úpravy a testy. Rannoch Corporation, s níž se ERA spojila, je společnost, která se zabývá výrobou softwaru, a to jak pro civilní zákazníky, tak pro Pentagon. Podle vyjádření tiskové mluvčí velvyslanectví Spojených států amerických v Praze Victorie Silvermanové se však vláda USA na dojednání tohoto obchodního kontraktu nijak nepodílela. Pro Washington je ale vstup amerického kapitálu vítanou zprávou. Minulý rok Bílý dům naléhal na českou vládu, aby zabránila prodeji šesti Věr do Číny. O Věru se zajímá i několik dalších států jako Egypt, Malajsie nebo Vietnam. Jedním z potencionálních zákazníků je i Pákistán. Nedávno se o Věru začala zajímat například Austrálie.
Trvalo jim to minimálně osm let, než se rozkývali a rozhodli v Pentagonu, co s těmi zatracenými Čecháčky, kteří mají pasivní nevysledovatelný radar schopný odhalovat jakékoliv letadlo včetně těch amerických "neviditelných". V každém případě jsou výrobní tajemství i výroba v amerických rukou a Pentagon bude moci snadno ovlivňovat, komu se radiolokátory budou prodávat. Pokud se ovšem budou nadále vyrábět.

14.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.