CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Legálně na i-legalne.cz.

Včera byl oficiálně spuštěn server i-legalne.cz, na kterém si můžete zakoupit hudební nahrávky ve formě jednotlivých skladeb, případně i celá alba. Na i-legalne.cz je právě teď k dispozici 190 893 skladeb a 16 560 alb od 11 129 umělců. Funguje to jen na platformě woken a MSIE 6 a výše a s Microsoft Window Media Playerem 10 (WMP 10). A rádo by to zobrazovalo flash... Dnes to raději nezkoušejte, server je zahlcen návalem hudbychtivců.
Při pátrání po možných způsobech placení jsem prostřednictvím vyhledávání hledal "SMS" v naději, že se dozvím, jak platit pomocí Premium SMS. Zobrazilo se ale jen "Chyba: Dokument nebyl nalezen". Vyhledávací stroj serveru totiž neprohledává svoje stránky, ale jen obsah katalogu nabízených skladeb. Proto na klíč "premium" nabídne Premium - Chinaski a Live: Sittin' In Again At The Santa Barbara Bowl [Premium Version w/Bonus Tracks] Live: Sittin' In Again At The Santa Barbara Bowl [Premium Version w/Bonus Tracks] - Loggins & Messina. V dalším pátrání po Premium SMS pomocí Google ("Premium SMS" site:i-legalne.cz) jsem sice objevil čtyři stránky, kde by se o placení pomocí SMS mělo něco psát, ale dozvěděl jsem se jen "Chyba 404 Stránka je nedostupná". Proč jsem pátral právě po placení pomocí SMS? Z prostého důvodu: včera v TV zástupce firmy DVC International a. s., která server provozuje, uváděl SMS jako jednu z možností placení. Když jsem se pokusil o objednávku (po nutném zaregistrování) a probojoval se až k bodu zaplacení, bylo mi nabídnuto pouze placení bankovním převodem, platební kartou nebo přes eBanku. Případně i z interního účtu u i-legalne.cz, pokud bych si k nim převedl více peněz, než bych vyčerpal nákupem skladeb. Ještě se nabízí jakýsi Dobíjecí kupon (?). Po Premium SMS ani stopa.
Ceny jednotlivých skladeb se pohybují od 14,90 Kč do 36,90 Kč. Zvolil jsem placení bankovním převodem, obdržel potřebné informace a dál nic! Žádný potvrzující mail o mé objednávce, žádná možnost jí například stornovat před provedením převodu! Nákupní košík byl vymazán a konec. Prostě to tam teď bude navěky ležet a čekat v naději, že jsem si opsal platební data a že zaplatím. Tak tohle se opravdu nepovedlo. A ještě něco: nezkoušejte volbu Můj účet, míří jen na začátek aktuální stránky...
Provozovatelé serveru mají od řady vydavatelů, jako je například Universal Music, SONY BMG, Warner Music, EMI, Indies Records, Multisonic, Forza Music, Black Point, X productions a dalších licence pro Česko a Slovensko. Nakupovat tedy mohou jen občané České a Slovenské republiky. Jak to bude ověřováno, není známo. Snad přes číslo bankovního účtu, kartu či číslo mobilu. Co třeba Čech jsoucí právě v Londýně, mající účet u britské banky? Ten nejspíše nenakoupí.
K technické stránce věci: hudební soubory jsou ve formátu Windows Media Audio file (WMA) zakódované na 192kbps a chráněné Microsoft Windows Media Digital Rights Management. Pro přehrání digitálního mediální souboru potřebuje spotřebitel přehrávač (WMP 10), který podporuje Správu DRM služby Windows Media. Poté může spotřebitel přehrávat soubor v souladu se zásadami a právy, které jsou obsaženy v licenci. Licence mohou mít různá práva, například čas a datum začátku platnosti, trvání nebo počet operací. Výchozí práva mohou například spotřebiteli umožnit přehrát digitální mediální soubor v určitém počítači a zkopírovat soubor na přenosné zařízení. Licence však nelze přenášet. Pokud spotřebitel odešle zabalený digitální mediální soubor příteli, musí si přítel vyžádat vlastní licenci. Jinak nebude moci digitální mediální soubor přehrávat. Schéma licencování pro jednotlivé osobní počítače zajišťuje, že zabalený digitální mediální soubor může být přehráván pouze v počítači, pro který byl vydán licenční klíč pro daný soubor. Společnost Microsoft deklaruje podporu následujících výrobců přenosných zařízení: Casio, Cirrus Logic, Creative, CVC Networks, Diamond, Digisette, DnC Tech, e.Digital, Hewlett Packard (Compaq), Hitachi, I-Jam, Iomega, Intel, MIPS Technologies , Nike, NTT DoCoMo, Olumpus, Panasonic, Sanyo, Sensory Science, Sigmatel, Sonic Blue, Sony,Texas Instruments a Thomson/RCA.
K jednotlivým skladbám se vztahuje na základě jejich vlastníka různá licenční politika použití skladby. Pro konkrétní skladbu platí pak například tato pravidla: Počet synchronizací s přenosným zařízením: neomezeně, počet vypálení audio CD: 10, počet přehrání: neomezeně, počet znovustažení při reinstalaci PC: 5. Poslední položka je zvláště pikantní: hrát si skladbu můžete tak dlouho, dokud nevyčerpáte 5, slovy pět reinstalací woken nebo přechodů na nový počítač. Pak vám zůstanou jen oči pro pláč a nějaká CD, pokud jste si je ovšem vůbec vyrobili.
Neprorokuji této nové technologii prodeje žádný velký úspěch. Milovníci hudby si vždy hledají nejjednodušší a nejlacinější cestu. Takže budou i nadále občas něco kupovat a masově vypalovat nelegální kopie. Pochybuji, že se peníze investované do tohoto podniku investorům kdy vrátí.
Na závěr informace, která je nepotěší: Internetem se začíná šířit aplikace FairUse4WM. Jedná se o software schopný ze souborů Windows Media Audio (WMA) odstranit DRM copyright. Více zde a také zde. Nebo nejspíše tady.

15.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.