CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Dnes je ten slavný den.

Ano, dnes je Den boje za svobodu a demokracii. Prakticky vzato oslavujeme pád komunistického režimu - neplést si s pádem komunismu, žádný nebyl - a výměnu tehdejší "lidové demokracie" za tu západního střihu. To za oslavu stojí. Pokud jde o mlhavý pojem svoboda, pak jsme získali skutečně takovou tu osobní svobodu, alespoň jistou významnou část: například svobodu projevu, částečnou svobodu pohybu po této planetě a prakticky úplnou svobodu pohybu po Evropské unii. Jako stát jsme svobodní ve svém rozhodování nebyli a nejsme ani dnes. Dřívější Varšavskou dohodu nahradilo NATO, dřívější "neformální" svazek národů socialistických zemí pod řízením Moskvy nahradila EU řízená nevolenými komisaři a velkým hejnem bruselských úředníků. Jsme na tom ale nepodstatně lépe: nestojíme fronty na jakékoliv zboží od masa po toaletní papír, fronty na úřadech ale zůstaly a neochota státních úředníků včetně jejich úplatnosti je tu také. Ztratili jsme ochrannou náruč státu a záchranná sociální síť vše nezachytí. Ztratili jsme totiž absolutní jistotu plné zaměstnanosti - za komunistů byla práce povinná, kdo nebyl zaměstnán byl automaticky podezřelým příživníkem. Máme lepší kriminály, zločinci jsou chráněni různými humanitárními organizacemi a zvůle vězeňského personálu se netrpí. Můžeme se soudit i se státem, třeba až ve Štrasburku. Někteří naši politici kradou peníze daňových poplatníků a jen někteří jsou pohnáni před soud. Vůbec se víc krade a z policie si každý jen utahuje a ti největší lumpové páchají zločiny dokonce v policejních uniformách. Mezi galerkou už nepanuje taková obava z vězení, jako dřív, kdy museli vězňové tvrdě pracovat například v dolech nebo v hutích. To jsme zrušili. Dnes pracuje jen menší část vězňů a každý vězeň nás stojí denně okolo 700 korun českých. Politické vězně nemáme žádné, tak těžko říci, proč ta sametovost ve vztahu k vězňům. Asi se politici a státní úředníci snaží výkon trestu vězňům ulehčit v nejistotě, že by se sami mohli do basy dostat, což se někdy stává. Jiné vysvětlení pro aktivity typu ochrana lidských práv vězňů nenalézám.
Všeobecně se máme lépe, jezdíme v lepších autech než kdysi, jezdíme až moc a ve velkých městech se začínáme dusit. Také hodně létáme letadly, což je rovněž trestuhodné spalování kyslíku, oteplování atmosféry a pálení benzinu. Stavíme další a další dálnice, abychom si mohli užívat zboží z ciziny. Budujeme i v těch posledních vesnicích kanalizaci, ale máme zničené studny a všeobecný nedostatek pitné vody. Stavíme si na bývalých polích vily kolem měst, dost děsivé to stavby a ti chudší si koupili byt v paneláku a vrážejí peníze do jejich obnovy. Přestáváme pěstovat cukrovku a zavíráme cukrovary, protože levnější cukr s dotovanou cenou si dovezeme ze spřátelené ciziny. Chystáme se pálit obilí v elektrárnách nebo raději budeme pěstovat řepku či brambory a vyrábět z nich topný olej či líh pro motory našich aut. Naše denní noviny jsou v německých rukou, komu patří komerční televize se jaksi nedaří zjistit. Naše politické strany jsou soukromé organizace - nerad bych použil slova mafie - vytvořené k tomu, aby si jejich členové zajistili dobré fleky ve státní, ale i místní "veřejné" správě. Postupně jejich počet v parlamentu ubývá až to skončí "ideálním" stavem, který je například v USA nebo Británii. Tedy pouhými dvěma stranami. Souvisí to nepochybně s touhou člověka po jednoduchosti, s tím, že vše kolem nás je jaksi duální, máme dvě ruce a tak máme i pravici a levici v politice. Až budou v parlamentu jen levicoví socialisti a pravicoví demokrati, bude dobře, protože se všechno zjednoduší. Hlavně pro voliče, který buď volit nepůjde nebo si hodí korunou, pardon asi už eurem.
Suma sumárum se ale máme lépe, máme víc mobilů než obyvatel včetně kojenců, kdybychom si všichni vlezli do svých automobilů, ještě nám jich spousta zbyde. Hlady netrpíme, spíše nezdravě tloustneme, jsme první v pití piva. Tomu se nelze divit, když je nejlepší na světě celičkém a zvláště v hospůdce točené. Přeji hezký den a slavně slavme.

17.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.