CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Vejlupek všech vejlupků.

České tajné služby, Národní bezpečnostní úřad a policie nakupují důležitý software od firmy Tovek s.r.o., kterou vede někdejší spolupracovník komunistické rozvědky ing.Tomáš Vejlupek. Policie i tajné služby ale tvrdí, že k důležitým datům, která do systému od firmy Tovek vkládají, se už tato společnost nedostane. A to i přesto, že její technici software většinou sami instalují. Podle mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříkové pracovníci této firmy v žádném případě nepřicházejí do kontaktu s "ostrými daty". Co když ale si vytvořili v dodávaných programech "zadní vrátka" oni sami, nebo dokonce pracovníci amerického dodavatele?
Ředitel firmy Tovek ing.Tomáš Vejlupek je kromě toho i předsedou SCIP CZECH (Sdružení českých členů celosvětové organizace Society of Competitive Intelligence Professionals) a viceprezidentem ČKDS (Česká komora detektivních služeb).
Co je to vlastně CI (Competitive Intelligence)? "CI je proces systematického a etického shromažďování, analyzování a využívání informací, které mohou ovlivnit firemní plány, rozhodnutí a operace směřující k získání konkurenčních výhod. Mnozí z nevědomosti často kladou rovnítko mezi CI a špionáž. Špionáž je ovšem pouze jeden z možných (nelegálních) způsobů získávání informací, jehož rizika mnohonásobně převyšují možné přínosy. Zpravodajství je proces organizovaného informování těch, kdo mají moc, pravomoc či povinnost rozhodovat, těmi, kdo mají znalosti potřebné k vyhodnocování širokého spektra informačních zdrojů." (Z vystoupení ing.T.Vejlupka na 5. ročníku konference Znalosti 2006 konané 1.-3. 2. 2006 na půdě Fakulty informatiky a managementu Univerzity v Hradci Králové). Další nejčerstvější podrobné informace z této oblasti najdete ve sborníku z konference SCIP CZECH konané 23. a 24.10.2006 v Praze pod patronací pražského magistrátu. Koncept "informační rafinerie" používaný v SW prodávaném našim bezpečnostním službám popisuje Vejlupek osobně zde.
Seminář o podnikatelském a konkurenčním zpravodajství proběhl také na půdě Senátu ČR. Byl součástí rozsáhlejšího cyklu Ozdravení podnikatelského prostředí v ČR, organizovaného Business Leaders Forum a Altisa International Network.
Zpravodajství, jako systematický proces sběru, vyhodnocování a prezentace informací za účelem informovat lidi, kteří mají moc a vůli o něčem rozhodovat, je staré jako lidstvo samo, připomněl jeden z panelistů Tomáš Vejlupek, ředitel firmy Tovek. Donedávna však bylo pouze doménou mocenských struktur. To bylo zpočátku dáno jednak obtížností získávat použitelné informace (proto je zpravodajství historicky spojováno se špionáží), a posléze embargem na vyspělé technologie, které dovolovaly efektivně zpracovávat stále větší množství informací z tzv. otevřených zdrojů. To už je podle něj minulostí. Chytré využívání veřejně dostupných informací je tak dnes na dosah každé firmy a stalo se základem nové profese, známé také pod anglickým názvem Competitive Intelligence. Profesionálové mají svoji organizaci Society of Competitive Inteligence (SCIP), která dbá mimo jiné na to, aby členové dodržovali vysoké etické standardy při potenciálně velice konfliktní práci s informacemi. Bojuje také proti představě, že Competitive Inteligence je skrytý druh špionáže.
Jméno Tomáše Vejlupka figuruje na internetových seznamech spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti pod krycím jménem VIKEV a Vejlupek tvrdí, že neoprávněně. Podá prý proto na ministerstvo vnitra stížnost. Tvrdí, že podle zákona o zpřístupňování svazků bývalé StB na to ministerstvo vnitra nemělo právo. "Samozřejmě bych usiloval o to, abych v žádných seznamech nefiguroval, pokud tam podle zákona figurovat nemám, protože kategorie Kontaktní adresa podle zákona 107 nespadá pod zveřejňování jako spolupracovník bezpečnosti," tvrdí Vejlupek.
Závěrem předávám výsledek mého detektivního pátrání: mobil na pana ing.Vejlupka: 602 336 800, nalezený ve veřejném zdroji na stránkách asociace detektivů. To kdyby jste se například zajímali o práci v jeho firmě.

22.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.