CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Kamery je třeba zavádět všude!

Aneb 24 hodin v přímém přenosu do ředitelny. Alespoň tak to vypadá podle záměru, který byl realizován na soukromém gymnáziu Josefa Škvoreckého v Praze: kamerami na chodbách i v učebnách bojovat proti šikaně a krádežím. Proti instalaci kamer ve třídách se ale zvedl odpor studentů i některých rodičů a tak byly kamery z učeben demontovány a budou použity pro ostatní prostory ve škole. Doufejme, že je pan ředitel nenechá nainstalovat tajně například na dívčí záchodky nebo do tělocviční šatny. Kamerománie začíná ovládat náš svět. Existují už instalace kamer v jeslích a mateřských školkách a starostliví rodiče se mohou kdekoliv na internetu podívat, co dělá právě jejich ratolest a zdali je náhodou paní učitelka netluče po hlavě. Mohou identifikovat i "pachatele" z řad dětí, který právě jejich miláčka tahá za vlasy nebo ho tluče nějakou hračkou. Vyšetřování "zločinu" pak může ihned následovat a nahrávka kamery může sloužit jako jasný důkaz.
Kamkoliv se dnes pohnete například v Praze, jste téměř neustále v záběru nějaké policejní, městské, dopravní či bankovní kamery, nejčastěji vás nahrávají v prodejnách a v metru. Je to prý pro vaši větší bezpečnost. Podle mého názoru se ale vše děje z obyčejné lenosti především policajtů, kteří místo toho, aby vartovali v ulicích a chytali zločince přímo při činu, raději vysedávají s hrnkem kafe u obrazovek pěkně v teple a simulují tím svoji policejní práci. Záběry kamer jsou většinou stejně nepoužitelné pro mizernou kvalitu a nesmyslné umístění zejména v bankách. Je nepochopitelné, proč je kamera kdesi u stropu místo toho, aby zabírala rypák lupiče zepředu a pěkně zblízka.
Vše se ale brzy zlepší. Poté, co bude každému hned po narození vpraven do hlavy identifikační čip, bude možné z inovovaných sledovacích systémů i přímo odečítat identifikaci každého jednotlivce včetně označení těch nečipovaných určených k odchytu. Kromě čipu v hlavě budete mít i několik dalších čipů RFID označujících vaše kalhoty, svetr, brýle, boty či brašnu, které si odnesete nic netušíc přímo z prodejny. Kdykoliv a kdokoliv pak může zjišťovat, jaké výrobky jsou vaše oblíbené, jak staré jsou například vaše boty a prodavač vám může zasvěceně poradit a doporučit koupi nových, jakmile si vás "sjede" čtečkou ve dveřích.
Vypadá to, jakoby výrobci, policie a distributoři zboží všeho druhu kráčeli cestou, kterou jim prošlapávají tvůrci scifi. Civilizace natolik pokročila, že cokoliv si kdo vymyslí za ptákovinu, již zítra může být na trhu. A co bylo vymyšleno například pro logistiku, příště může být nasazeno pro sledování a monitorování osob. To je příklad právě RFID. Více o tendencích "Big Brother" čtěte například na serveru Big Brother Awards nebo na LUPĚ v článku Biometriky nejen v pasech a také v dalším článku RFID. Budoucnost. Realita. Přeji krásný sluneční den, záběry pouličních kamer budou dnes obzvláště kvalitní.

23.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.