CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Muslimové jsou přece mírumilovní lidé.

Irák: Příslušníci šíitských muslimských milicí zaživa upálili šest muslimských sunnitů. Podle agentury Reuters je prý zadrželi, když vycházeli z mešity (!), polili petrolejem a zapálili. Mluvčí irácké policie Džamil Husajn řekl, že incident se odehrál poblíž stanoviště irácké armády. Vojáci však podle něj nezasáhli. Policii i armádní složky v této oblasti ovládají šíité. Jiní útočníci zase napadli sunnitskou enklávu v jedné z převážně šíitských části Bagdádu, kde zapalovali mešity i domy. Podle jednoho ze svědků přišlo o život 18 lidí a 24 bylo zraněno. "Napadli čtyři mešity granáty z raketometů a kulomety. Útok začal v poledne," uvedl civilista, který pomáhal evakuovat lidi z jejich domovů.
Možná, že jsme za dob vlády diktátora Saddáma nebyli správně a průběžně informováni, ale zdá se, že podobná nábožensky zfanatizovaná sebranka si nezasluhuje nic jiného než "totalitní" policejní stát, kde hlavní moc drží armáda a tvrdě trestá každý pokus o narušení klidu a pořádku. Stačí se podívat na "demokratický" režim, který vládne v jiné muslimské zemi, v Turecku. Armáda se tam snaží tvářit nábožensky neutrálně, ale v podstatě vládne vojenská tvrdě chunta podobně, jako v jiných zemích, jejichž obyvatelé disponují nadměrným temperamentem a schopností na počkání podřezávat krky každému, který nesouhlasí s názory jejich náboženské sekty. Nemusí jít vždy o muslimy, i když ti díky výchově, ohnivým proslovům svých imámů a jistým pasážím v Koránu v tomto ohledu vedou po celém světě. Je to nepochybně tím, že se jedná o mladé náboženské hnutí, které právě teď prochází podobným obdobím, které si "užívali" obyvatelé Evropy za doby náboženských hnutí, poprav, upalování a válek někdy ve středověku, asi tak před 600 lety.
Saddáma odsoudil údajně nestranný soud v údajně demokratickém systému zavedeném v současném okupovaném Iráku. Možná, že jeho drastické metody veřejných poprav bylo to jediné, co mohlo rozvášněné fundamentalisty udržet na řetězu. I my jsme v dobách nedávno minulých usekávali zlodějům ruce prostě proto, že nic jiného na lapky nezabíralo. Dnes to neděláme, nesluší se to a pokud je vůbec chytneme a odsoudíme, raději je ubytováváme v pěkných domech s denní taxou 700 korun z peněz daňových poplatníků za vězně.
Vlnu násilí v dnešním Iráku bude možné zastavit jen a jen zase násilím. Existuje i jiná, "humánnější" možnost: okamžitě z Iráku odejít a nechat zde vypuknout sektářskou a kmenovou válku, ze které vyjde vítězně nějaký jiný Saddám s řádně zakrvácenýma rukama. Není ovšem jisté, komu se tento "mahdí" rozhodne prodávat iráckou naftu. Nejspíše tomu, kdo dá za naftu nejvíc a kdo mu dodá více levných zbraní, aby se udržel u moci co nejdéle. Obránci lidských práv z celého světa jsou pochopitelně proti podobným metodám, proti popravám prokazatelných vrahů a násilníků, jsou proti všem. Proto se budeme opakovaně snažit zavádět demokracii tam, kde to nebude ještě takových 600 let fungovat. Možná nás ta dobročinnost zahubí, protože v jistých zemích nemají o náš export demokracie zájem. Chtějí si to řešit po svém, chtějí bičovat nevěrné manželky, řezat uši či nosy banditům a pořádat tolik oblíbené veřejné popravy. Nechtějí naši civilizaci založenou na masové spotřebě spousty zbytečných věcí, na mrhání přírodními zdroji. Chtějí si popásat svá stáda, pěstovat konopí a mák, aby exportem drog naši civilizaci zlikvidovali co nejdříve. My se můžeme jen bránit, ale lézt jim do jejich zemí nemá žádný smysl. Už jsme jednou odtamtud museli odejít se staženým ocasem: když skončila éra bílého kolonialismu.

27.11.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.