CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Odešla vaše televize do věčných lovišť?

Moje ano. Byla to na svou dobu super mašina s obrazem v obraze, měla scart, výstup na sluchátka a velice slušnou úhlopříčku 60 cm. Bohužel odešla už potřetí za dva roky na stejnou vadu, obrazovka byla vysvícená a tak odešla po jedenácti letech života do sběrného dvora. Televize mají takovou zvláštní schopnost odcházet od nás buď před významnými sportovními událostmi nebo před Vánoci či Silvestrem. Pokud se vám stalo něco podobného nebo jste rozhodli o euthanásii vaší obstarožní televize sami, mám pro vás několik rad:

  1. Nekupujte televizi právě teď před Vánoci, počkejte až po Novém roce. Budou levnější.
  2. Rada druhá je o formátu obrazovky. Rozmyslete se, zda se díváte většinou jen na televizní programy. Pak hledejte přijímač ve formátu 4:3. Když zíráte jen naopak převážně na DVD filmy, bude vhodnější formát 16:9 (širokoúhlý).
  3. Rada třetí je o penězích. Nemáte-li potíže s tím vysolit 30 a více tisíc, nejspíše si koupíte LCD nebo plazmovou televizi. Legrační jsou v této souvislosti debaty o tom, zdali mají tyto nové typy větší spotřebu elektrického proudu nebo nikoliv. Když už někdo má takové peníze na koupi desetitisíce, nebude asi uvažovat o úsporách za elektřinu v řádech stokorun.
  4. Rada čtvrtá a nejsložitější je o parametrech, které by vaše nová televize měla mít. Především o úhlopříčce: pamatujte, že pokud půjdete na širokoúhlou TV a zatím jste měli klasickou 4:3, musíte si přidat k úhlopříčce té vaší nejméně 20 cm na to, abyste viděli zprávy stejně velké jako dříve. Ověřte si i skutečné rozměry přijímače, mohlo by se stát, že se vám do té vaší nábytkové stěny nebo někam jinam nevejde. Úhlopříčka 32 palců odpovídá vzdálenosti pro sledování 2,5 - 3 metry.
    U LCD se vedou diskuze o vhodném rozlišení, o dopočítávání pixelů, které s tím souvisí. Pokud máte LCD monitor u počítače, znáte nejspíš neblahý efekt zhoršení ostrosti v okamžiku, kdy si nastavíte jiné rozlišení (např. 800 x 600), než jaké ve skutečnosti váš monitor má(např.1024 x 768). Pokud jste to nezkusili, udělejte to. Se stejným problémem bojují nové LCD TV. Mají-li fyzicky více pixelů než 1280×768, chybějící pixely si dopočítávají, což může podle dané technologie dopadat velice různě. Tady je každá rada drahá a když už budete vybírat konkrétní typ, nechte si jej v každém případě předvést klasický TV program při připojení na anténu a to jak analogovou tak na set-top-box DBV-T (STB). A pochopitelně si nechte přehrát kousek vašeho oblíbeného DVD. Jedině tak můžete posoudit celkem rychle, jaký vlastně doma budete mít obraz. Týká se to LCD a plazmy. Nenechte se omámit předváděním předem připravených DVD, to co budete vidět nebude nejspíše odpovídat realitě. Největší riziko podstupujete v případě, že vám přístroj vůbec odmítnou předvést před zaplacením pod záminkou, že je v originálním balení a že jednou rozbalený TV se jim bude hůře prodávat.
    Nezapomeňte si zjistit, zda má TV například výstup pro sluchátka, pokud je používáte. Zejména bezdrátová jsou docela dobrá věc hlavně u malých bytů. Při nejhorším se dá zvuk vylovit přes konektor SCART. Ty by měla mít televize raději dva: jeden pro připojení STB pokud nemá již sama digitální tuner a druhý pro přehrávač DVD. Budete-li TV připojovat i k počítači, potřebujete i konektor S-Video pro přehrávání z počítače, hodit se může i konektor DVI-D pro připojení televize jako monitoru.
Mohli bychom pokračovat ještě dlouho rozebíráním dalších parametrů a vlastností ale nerad bych konkuroval dále rozsáhlému článku Marigolda o kupování televize, tak si jej určitě přečtěte. Další článek na stejné téma najdete zde a také zde i tady.
A jak jsem vyřešil situaci já? Inu, dovezl jsem si tři roky starou "klasickou" 4:3 TV z chaty a po Novém roce koupím ve slevách 100 Hz televizi opět s klasickou obrazovkou 4:3 za pár tisíc. Nové technologie se ještě totiž musí "usadit" a také ceny půjdou drasticky během příštích dvou let dolů. Pak se uvidí. Určitě použijte internet při porovnávání parametrů a nezapomeňte si zjistit, kde bude pro ten váš vybraný přístroj záruční opravna. Třeba zjistíte, že u nás žádná není...

1.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.