CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Vypukla nákupní horečka CD/DVD/HD.

Vyhláška Ministerstva kultury č. 488/2006 Sb., kterou se stanoví typy přístrojů k zhotovování rozmnoženin, typy nenahraných nosičů záznamů a výše paušálních odměn u těchto nosičů, vstoupila v účinnost 10. listopadu 2006, kdy byla zveřejněna tiskem. Podle Ochranného svazu autorského (OSA) "princip náhradních odměn vychází ze skutečnosti, že autorská díla nebo jejich záznamy jsou ve stále větší míře rozmnožovány pro osobní potřebu prostřednictvím nových typů přístrojů a nosičů, které jsou primárně určené i k jiným účelům. Náhradní odměny jsou tedy spravedlivou kompenzací za možnost volného rozmnožování autorských děl." Povinnost platit náhradní odměny mají výrobci či dovozci (v případě států ES příjemci) nenahraných nosičů nebo přístrojů.
Pro ilustraci, jaký finanční dopad tato vyhláška bude mít na ceny médií: Odměna z nenahraných optických nosičů činí v případě
a) CD všech formátů bez možnosti přepisování 0,40 Kč,
b) CD všech formátů s možností přepisování 2 Kč,
c) DVD všech formátů bez možnosti přepisování 1 Kč,
d) DVD všech formátů s možností přepisování 5 Kč,
e) minidisku 4 Kč.
Z nezabudovatelného paměťového média a z paměťového média zabudovaného nebo zabudovatelného do přístroje, pokud toto médium není zpoplatněno v rámci zpoplatnění přístroje podle § 6, se platí odměna 6 Kč za každých započatých 512 MB kapacity. Z pevného disku nezabudovatelného do osobního počítače se platí odměna 10 Kč za každých započatých 40 GB kapacity. Jestliže tedy například DVD-R na špindlu stojí přibližně dnes 10 korun, bude zítra už za 15 korun. Což máte například na 100 kusech za 1000 korun přirážku 500 korun českých. A tak vypukla nákupní horečka, která skončí v okamžiku, kdy prodejcům dojdou staré zásoby.
Co si o této dodatečné dani myslí národ český? Jednoduše shrnuto, je to lumpárna. Cituji jeden z názorů: "Já bych to označil za presumpci viny. Prostě se počítá s tím, že když si koupíte prázdné záznamové médium nebo zařízení k pořizování záznamů, tak na ně(m) budete nelegálně ukládat chráněná díla. Jak jinak se to dá nazvat nežli presumpce viny. Nikoho nezajímá, že to médium máte na vypálení svých fotografií, které jste si nafotili v podzimní atmosféře lesíku, který máte za domem. Vy jste prostě viníkem už jenom tím, že si to koupíte. Jste odsouzeni dřív, než provedete trestný čin," říká výstižně jeden z účastníků internetové diskuze. Takže zbývá zpoplatnit ještě papír včetně školních sešitů (nosič) a tužky a pera (přístroj k zhotovování rozmnoženin). A doporučuji našim zákonodárcům a ministerským úředníkům nezapomenout na záchodový papír. Doufám, že nebudou mít potíže se stanovením, co je v tomto případě "přístroj".

7.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.