CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Pomohou všemocná média Turecku?

Turečtí podnikatelé z oblasti turistiky blahořečí papežovi za to, že měl tu odvahu vypravit se do této muslimské země. Nezajímá je dopad jeho náboženských jednání, jsou ale navýsost spokojeni s tím, že Turecko se díky jeho cestě dostalo do povědomí cestovatelů z celého světa jako bezpečná země, kam se mohou bez obav podívat. Tak to alespoň vnímají hoteliéři a majitelé cestovních i leteckých společností a jsou nadšeni dlouhými televizními přenosy sz papežovy návštěvy, které sledovaly miliony lidí po celém světě. Jeden z nich pln euforie dokonce prohlásil, že "taková reklama Turecku by se nedala pořídit za všechny peníze světa!" Otázkou nyní je, zda to jen není euforická iluze z toho, že naštěstí na papeže nikdo nevystřelil a že se tisícům tureckých vojáků a policistů podařilo papeže udržet co nejdál od protestujících radikálních muslimů. To, že je Turecko bezpečná země si nemyslí manželé Uhlířovi, kteří pět let marně pátrají po dceři, která zmizela na cestách po odlehlých končinách Turecka. Pravdou je, že tato pětatřicetiletá žena to neměla v hlavě zcela v pořádku: cestovala i do odlehlých částí Turecka sama a často i stopem. Znalec Turecka by určitě nikomu nedoporučoval cestovat například na území obývaná Kurdy. Zemi vládne tvrdě armáda, o které je třeba se vyjadřovat velmi opatrně. Turecké státní zastupitelství nedávno začalo zkoumat, zda nizozemský člen Evropského parlamentu Joost Lagendijk má být pohnán před soud za údajnou urážku turecké armády. Lagendijk, který je spolupředsedou parlamentního výboru EU-Turecko, se spolu se skupinou pozorovatelů zúčastnil v Istanbulu zahájení procesu s tureckým spisovatelem Orhanem Pamukem. Při této příležitosti nejenže kritizoval soudní přelíčení, ale prohlásil, že turecká armáda provokuje střety s kurdskými rebely.
Z jiného soudku: turečtí vojáci a policisté museli tuto středu střelbou do vzduchu rozehnat rozlícený dav, který se na jihovýchodě země chystal lynčovat muže podezřelého ze znásilnění několika dívek. Dvě ze svých obětí podezřelý údajně zavraždil, informovala dnes agentura Anadolu. Dav zaútočil ve městě Şirnak na nemocnici, kde byl muž hospitalizován poté, co se údajně stal ve věznici terčem násilí ze strany spoluvězňů. Policie musela nasadit i slzný plyn, když duchovní vůdci, které povolala na místo, nedokázali srocený zástup přimět k rozchodu. Nejméně dva účastníci akce utrpěli při střetu s policií zranění. Při vší toleranci k odlišným kulturám pochybuji, že se mírová mise papeže Benedikta projeví pozitivně v Tureckém cestovním ruchu. Místo podobných misionářských výprav by se měl raději věnovat vlastním problémům katolické církve: upadání zájmu o duchovní hodnoty křesťanství a ztráty zájmu o církev zejména mezi mládeží. A už by se konečně měl Vatikán vyrovnat s používáním prezervativů, které nedoporučuje pro možnost jejich selhání!

8.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.