CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Budou lidovci bojovat proti bolševismu i dnes?

Mimořádný sjezd KDU-ČSL v Brně potvrdil, že lidovci si po různém kličkování doprava zleva a zpět přejí radikální obměnu svého vedení. Zejména od nového předsedy Jiřího Čunka, který je někdy označován za kontroverzního člověka, mnozí lidovci očekávají, že straně vrátí důvěryhodnost. Samotný předseda ale zatím svou představu o nasměrování strany nijak nedefinoval. Na otázku Radia Praha, zda povede stranu víc doprava nebo doleva, odpověděl: "My jsme stranou středovou a budeme se snažit najít nějaký průnik programu s těmi ostatními stranami. Teď to vypadá tak, že se stejně musíme dohodnout s oběma velkými stranami." Budou tedy lidovci pokračovat po staré koleji: držet se těch, kteří právě vládnou? Otázkou zůstává, zdali se budou držet směru přece jen dál od komunistů, jak vedení strany nedávno tvrdě naznačila členská základna po pokusu bývalého předsedy Kalouska se pevněji přimknout k ČSSD a komunistům. Potácení se mezi levicí a pravicí je lidovcům zřejmě dáno od pradávna. Krásnou ukázkou je následující citace z blíže nezjištěných novin pocházejících pravděpodobně z roku 1937-8:
"...kultury a lidskosti a vyslovuje přání španělskému lidu, aby co nejdříve zvítězil nad komunistickými barbary, nýbrž ohlašuje i ustavení národní ligy proti bolševictví a vyzývá vládu, aby bedlivě sledovala a potírala vzrůst bolševické agitace. Zvláště ministerstvo vnitra má znemožniti přísnými zákroky všechno, co by za hranicemi mohlo vzbuditi podezření, že jsme útočištěm bolševictví ve střední Evropě. Resoluce vyslovuje souhlas e přáním papežovým, aby bylo bojováno proti bolševismu a žádá velkorysou organizaci protibolševického boje na půdě celonárodní a celostátní.
Stoupenci lidové strany přihlašují se tedy k  celonárodnímu boji proti bolševismu  , k  boji, k němuž neustává vyzývat dr.   Kramář.   Ještě nedávno označily "Lidové listy" tento boj za podporu hitlerovské propagandy proti nám (!), dnes konečně chápou jeho  nutnost   a jménem pražského katolického lidu prohlašují, že "je si vědom nebezpečí, které hrozí kultuře z bolševismu všem zemím, a že učiní vše, aby zabránil této strašlivé nákaze."
Proti politice vedení lidové strany, proti politice spojenectví se socialisty a trpění bolševické propagandy, prý v zájmu našeho sblížení se Sověty, dokonce i sblížení "kulturního", k jehož hlasatelům patří také Msgre   Šrámek  , nemohl být vznesen protest rozhodnější. Stoupenci Lidové strany žádají  rázný obrat v politice strany,   která má být vrácena svému programu a plnění jeho zásad. Bude Msgre Šrámek poslušen aspoň svých voličů, volajících do boje proti bolševictví, když již byl hluchý k témuž volání z úst papežových?
[Pramen: 18.září 1937?8, získáno z útržku neznámých českých novin nalezeného ve staré knize.]

13.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.