CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Proč zvítězí islám nad křesťanstvím.

O tom, že se islám šíří i v zemích původně výhradně křesťanských nejen prostřednictvím islámských imigrantů není pochyb. Islám je ve své podstatě velice prostá a jednoduchá náboženská víra, stát se muslimem je tak snadné, až se tomu nedá věřit. Postačí vyslovit toto prohlášení víry "AŠH-HADU ANLA ILÁHA ILLA-LLÁH WA AŠ-HADU ANNA MUHAMMADAN RASULU-LLÁH," neboli "Prohlašuji, že není boha kromě Alláha a prohlašuji, že Muhammad je poslem Alláha." Trojím prohlášením víry za účasti dvou muslimů se stanete muslimem. Žádný křest, žádné máčení novorozenců či dospělých do svěcené vody. Žádný papež, žádný Vatikán. Jen pět sloupů víry: ímán - víra v jedinečnost Boha a jeho proroka Muhammada ; saláh - povinnost modliteb, které se vykonávají pětkrát denně -po raním úsvitu, v poledne, odpoledne, při západu slunce a po setmění ; zakat - povinnost almužny neboli podpory 1/40 majetku chudým; sawm - sebeočista prostřednictvím půstu o měsíci ramadánu a alespoň jednou za život pouť do Mekky - hadždž. Také svatá kniha - Korán je na rozdíl od Bible celkem útlé básnické dílo plné emocí, určené k přednášení nahlas. A je tu rozsáhlý popis nebeských radostí, které čekají na každého správného muslima po smrti. Tím se křesťané příliš nikdy nezabývali, panuje jen mlhavá představa o záhadném životě vyvolených kdesi v oblacích (viz připitomnělý český film Anděl Páně) a není jasné, co tam obyvatelé nebe budou do nekonečna času dělat. Křesťané se ponejvíce a velice podrobně vždy zabývali spíše líčením hrůz pekla. Zřejmě díky přesvědčení, že na chudý lid musí být přísnost a dobrotu seká jen ten, kdo se bojí. Muslimský ráj je velice konkrétní a přitažlivý zejména pro muže: víno, panny s plnými ňadry a vybraná jídla. Jaké je muslimské nebe pro ženy, není známo. Muslimský svět je ryze mužský, muži tvrdě vládnou ženám, které jsou tu jen pro pobavení muže, zachování rodu a vedení domácnosti. V této souvislosti je poněkud zvláštní, že jsou to často ženy pocházející ze západní společnosti, které na islám přistupují. Je to nejspíše projevem prosté ženské touhy být nějak zvláštní až výjimečnou, nápadnou díky oblečení. Ale bez burky! Možná, že je také přitahuje idea muslimské ženy především jako matky. Alespoň některé, které chtějí matkami být.
A konečně islám je náboženský systém, který určuje i způsob, jakým se má žít v rodině a jak se má řídit stát a kdo stát řídit bude. O tom rozhoduje v muslimském státě náboženské vedení muslimů, mulláhové, ajatolláhové, muftí a imámové. Podobné "zlaté" časy mají křesťanské církve, především katolíci, už dávno za sebou. Kde jsou ty časy, co se ve Vatikánu rozhodovalo o tom, kdo bude kde králem nebo císařem!
A vemte si ty základy: hlavní svatý a spasitel křesťanů Ježíš se narodil svobodné matce a je údajně polobohem neboli synem Božím. Byl vychován matkou Marií a nevlastním otcem Josefem a nikdo neví nic o tom, kde byl a co dělal od svého dětství až do svých 33 let! Ježíš nevytvořil žádné náboženské literární dílo, teprve jeho následovníci sepsali příběhy o jeho životě a zaznamenali některá jeho kázání. Byl zrazen a jeho vlastní lidé - Židé - jej vydali Římanům na potupnou popravu. O tom, zdali měl nějaké potomky se vedou spory, jeho mrtvé tělo na kříži se stalo celkem nechutným symbolem křesťanského náboženství a zdrojem nenávisti k Židům. Někteří historikové přitom pochybují o tom, že byl Ježíš skutečnou historickou postavou.
Mohamed je jeho pravým opakem, není nic víc ale ani nic méně než pouhým prorokem. Celkem přesně víme, že Mohamed - Muhammad se narodil v roce 570 ve městě Mekka v jižní Arábii, matka Amina, otec Abdullah, který se nedožil jeho narození. V šesti letech ztratil i matku a byl vychován svým dědečkem, žil v chudobě a byl nejspíš negramotný. V osmi letech zemřel i jeho dědeček. V pětadvaceti se oženil s bohatou čtyřicetiletou vdovou - obchodnicí, která byla jeho zaměstnavatelkou! Měl s ní celkem pět dětí. Po její smrti se postupně oženil s dalšími jedenácti ženami, v době své smrti v roce 632 jich měl deset.
Arabové byli v té době pohané a věřili v mnoho bohů, ale v Mekce žila taky hrstka židů a křesťanů. Od nich se s největší pravděpodobností Mohamed dozvěděl o víře v jednoho všemocného Boha, který vládne celému vesmíru. Když bylo Mohamedovi čtyřicet, nabyl přesvědčení, že k němu onen Bůh, Alláh, promlouvá skrze archanděla Gabriela. Byl přesvědčený, že si ho vybral, aby právě on šířil pravou a jedinou víru - Islám. Tři roky Mohamed kázal jen mezi svými přáteli a blízkými. Potom, kolem roku 613, začal kázat také na veřejnosti. S tím, jak přibývalo jeho stoupenců, zvyšovala se také nevraživost a strach z řad městských autorit. Považovali ho za nebezpečné zlo. Mohamed byl nucen v obavách o svůj život nakonec uprchnout do Medíny. S překvapením zde našel davy svých příznivců. Tento útěk nazývaný hidžra, byl mezníkem v prorokově životě. Brzy si získal obrovský vliv a stal se téměř neomezeným vládcem nad městem. Během několika dalších let jeho popularita značně rostla a mezi městy Mekka a Medína se rozpoutaly kruté boje. Tato první svatá válka (džihád) skončila v roce 630 a Mohamed se triumfálně vrátil do svého rodného města jako úspěšný dobyvatel a vojevůdce. Díky víře v jednoho Boha se mu podařilo sjednotit a motivovat malá arabská vojska a vytáhnout na jedno z nejúžasnějších dobyvačných tažení v dějinách. Početně se nemohli Arabové s protivníky ze severu měřit, ale na bitevním poli to bylo jinak. Vyburcovaní Arabové si brzo podmanili Mezopotámii, Sýrii a Palestinu, vyhrávali nad perskými vojsky všechny důležité bitvy, přehnali se přes severní Afriku, podmanili si Egypt a další země až k Atlantickému oceánu. Pod vedením Mohamedových nástupců překročili Gibraltarský průliv a obsadili Španělsko. Teprve když muslimové postoupili až do střední části Francie, Frankové je konečně porazili v bitvě u Tours. Nicméně za necelých sto let bojů, vytvořili příslušníci beduínských kmenů, motivováni slovy proroka Mohameda – největší říši, jakou kdy svět zažil, táhnoucí se od hranic Indie až po Atlantský oceán. Dobytí všech zemí nebylo trvalé, nicméně muslimskou víru si většina území už ponechala.
Mohamed je autorem muslimského svatého písma – Koránu, sbírky Mohamedových tvrzení, která, jak věřil, byla vnuknutím Božím. Korán tedy představuje, téměř přesně, jeho učení a názory. Psanou podobu ale Korán nezískal za jeho života, podle některých historiků byl sepsán podle ústního podání až sto let po jeho smrti. Mohamedův vliv na Islám byl a je větší, než jaký měli na křesťanství Ježíš Kristus a svatý Pavel dohromady. A není se čemu divit: Mohamed je veskrze lidská postava, jeho životní příběh je tolik podobný osudům mnoha lidí. Není žádnou božskou, téměř nehmotnou postavou jako Kristus a je snadné jej následovat. Proto předpokládám, že ve třetím tisíciletí islám zvítězí nad křesťanstvím a bude trvalou hrozbou nad existencí naší "západní" civilizace. Většina lidí totiž nežádá žadnou neomezenou svobodu vedoucí až k anarchii. Chtějí pevná pravidla, která nebudou političtí šaškové měnit každý týden, chtějí vůdce s jasnou vizí a nenávidí volební kolotoč stran a politických vyžírků.
Naši civilizaci a kulturu tak neohrožuje islám, ale my sami, naše vlastní roztodivná "křesťanská" náboženství a naprostý nedostatek ideí. Jedinou pochybnou "nadějí" pro nás je již dnes existující rozštěpení muslimů na sunnity a šíity. Jak je to podobné roztříštění křesťanství na katolicismus a pravoslaví a vznik dalších "odpadlických" křesťanských církví a sekt. Málo víry a hodně proroků!
Více viz heslo Mohamed ve Wikipedii a tamtéž heslo Ježíš Kristus. Zajímavý je i tento pramen.

18.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.