Potraviny vás mohou kdykoliv zabít.
Ano, je to tak. Nejčastěji si můžete ublížit, případně i zemřít požitím zkažených či nakažených potravin. Nebezpečí na vás číhá na každém kroku a nejedná se o jed, který by vám někdo ve zlém úmyslu nasypal do jídla. Většinou se jedná o neúmyslné poškození zdraví nebo smrt způsobená nedodržováním triviálních pravidel pro výrobu a skladování potravin. Vaším nepřítelem je lempl, který si nemyje při práci s potravinami ruce, který má provozovnu zaprasenou bakteriemi všeho druhu. A klidně to může být i zaměstnanec nemocniční nebo školní jídelny, kde byste předpokládali vyšší hygienický standard než někde v kuchyni vietnamské či čínské stravovny nejnižšího řádu.
Abych poněkud vylepšil vaši znalost odborné terminologie, podívejte se na slovníček zaměřený na nákazy a otravy z potravin:
- Doba nakažlivosti je období, po kterou člověk (zvíře) vylučuje infekční agens např. stolicí nebo močí.
- Endemie je trvalý výskyt určitého infekčního onemocnění na ohraničeném místě.
- Epidemie je výskyt většího počtu případů onemocnění v určitém čase a místě.
- Epidemiologie je obor zkoumající podmínky vzniku a šíření onemocnění v populaci a
možnosti ochrany před jejich vznikem a šířením.
- Incidence je počet nově vzniklých onemocnění v určitém čase.
- Infekce je nakažlivé onemocnění vyvolané infekčním agens, vzniklé obvykle náhle z plného zdraví, doprovázené zpravidla horečkou a tvorbou protilátek proti původci.
- Infekční onemocnění je příznakové či bezpříznakové onemocnění vyvolané původcem
infekce nebo jeho toxinem, které vzniká v důsledku přenosu tohoto původce z nakažené
fyzické osoby nebo zvířete a jejich produktů na vnímavou fyzickou osobu.
- Inkubační doba je různě dlouhé období od vniknutí infekčního agens do organismu do
objevení se prvních příznaků onemocnění.
- Nosič je fyzická osoba, která po prožití infekčního onemocnění dlouhodobě vylučuje infekční agens.
- Pandemie je lavinovité šíření epidemie, které zachvacuje celé státy a kontinenty.
- Prevalence udává počet všech případů určité nemoci starých i nových jež existuje v určité populaci a určitém čase.
- Přenos je způsob, jakým se infekční původce přenáší na člověka. Při přímém přenosu se infekční agens přenáší přímým stykem s nemocným (např. dotykem rukou, které jsou
znečištěny částečkami stolice, popř. moče). Nepřímý přenos se uskutečňuje u onemocnění,
jejichž původce je odolnější vůči vnějším vlivům (prostřednictvím kontaminovaných
předmětů či nástrojů). Mezi nepřímý přenos patří i přenos cestou alimentární (vodou,
potravinou). Kontaminace potravin může být primární (pochází z nemocného zvířete) nebo
sekundární (kontaminace potravin v průběhu zpracování či skladování).
- Původce nákazy je infekční agens (bakterie, bakteriální toxin, parazit, virus, apod.), které je schopno u člověka vyvolat infekční onemocnění
- Sepse je stav, při němž se z infekčního ložiska v těle občas či trvale uvolňují patogenní bakterie do krve a poškozují ostatní orgány. Projevuje se zejména opakovanými, prudkými
vzestupy horečky, celkovou schváceností a příznaky z postižení jednotlivých orgánů.
- Smrtnost je poměr počtu zemřelých k počtu onemocnělých (vyjádřeno v procentech).
- Sporadický výskyt je onemocnění jednotlivce bez časové a místní souvislosti.
- Úmrtnost je poměr počtu zemřelých k počtu žijících obyvatel (vyjádřeno v relativním čísle).
- Vehikulum je látka materiální povahy, ve které dojde k pomnožení infekčního agens nebo kumulaci toxických metabolitů (toxinů) a s jehož pomocí se uskuteční přenos (u
alimentárních nákaz je to potravina nebo pitná voda, na přenosu se dále mohou podílet např.
kontaminované kuchyňské nástroje, oděv lidí manipulujících s potravinou nebo odpadky).
- Vnímavost je náchylnost k infekčnímu onemocnění. Je individuální vlastností jedince a může se lišit u různých skupin populace.
- Zdroj nákazy je nemocný člověk nebo zvíře. Může to být i nosič, který původce vylučuje stolicí nebo močí, ale nemá žádné klinické příznaky.
Doufám, že se vám udělalo špatně už jenom ze čtení tohoto skromného slovníčku. Pro dnešek to postačí, zpytujte se jak a kde nakupujete potraviny, kde a jak dlouho je skladujete a jak staré je konzumujete. Vzpomínejte, kdy vám bylo naposledy pořádně blbě z nějakého jídla a hlavně: nekupujte žádné polotovary, žádné saláty a výrobky z tepelně neupravených surovin včetně baget se salátem a podivnými omáčkami a podobné "rychlé" studené svinstvo. Zítra budeme pokračovat alimentárními infekcemi, toxoinfekcemi a otravami z potravin. Přeji dobrou chuť a hezký den.
19.12.2006 [Trvalá adresa článku.]