CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Potraviny vás mohou kdykoliv zabít II.

Alimentární infekce a intoxikace vznikají požitím potravin kontaminovaných bakteriemi nebo jejich toxiny. Postižen je především trávicí trakt, příznakem jsou horečky, nechutenství, únava, zvracení, bolesti břicha, průjmy, ztráta tekutin a minerálií, někdy šok a vzácně i smrt. Kontaminace potravin, resp. přenos infekčního agens na potravinu se děje několika způsoby:

V první skupině se infekce přenáší znečištěnýma rukama, které manipulují s potravinami nebo vodou. Do této skupiny patří tzv. lidské nemoci (antroponózy), protože zdrojem je vždy nemocný člověk nebo nosič (typické příznaky infekce u něj chybí). U této skupiny infekcí se přenos z člověka na člověka děje fekálně orální cestou, mikroorganizmy jsou vylučovány stolicí a event. močí. Zdravý jedinec se nakazí při nedostatečné osobní hygieně, většinou znečištěnýma rukama nebo kontaminovanými potravinami či vodou. Patří sem především břišní tyf (bakterie Salmonella Typhi), paratyf (Salmonella Paratyphi A, B, C), bacilární dyzentérie (střevní tyčky z čeledi Enterobacteriaceae), akutní průjmová bakteriální onemocnění (E.coli), žloutenka (virová hepatitida typu A), cholera (Vibrio cholerae).

V druhé skupině se přenos infekce děje především prostřednictvím kontaminovaných potravin či vody. Mluvíme o tzv. zoonózách, protože zdrojem je vždy zvíře. Nákaza u zvířat často probíhá skrytě, některá zvířata jsou pouhým rezervoárem mikroorganizmů a nejsou sama postižena chorobou. Přenos z člověka na člověka je u těchto onemocnění možný, ale není častý. Jedná se zejména o salmonelózy, kampylobakteriózy, yerziniózy, listeriózy, onemocnění vyvolaná E.coli a zoonózy parazitárního původu např. toxoplazmóza a teniázy.
U právě aktuální listeriózy jsou původcem bakterie rodu Listeria z čeledi Listeriaceaem, což jsou psychrotrofní patogeny s rozmezím teplot, při kterých si zachovávají plně vitální funkce od 0 do 50 °C, přežívají i mrazení (za chladírenských teplot jsou schopny se množit). Listeria monocytogenes způsobuje onemocnění lidí i zvířat. V přírodě pomáhají infekci udržovat hlodavci. Listerie přežívají v půdě, ve vodě, v bahně, v siláži. Inkubační doba se pohybuje od několika dnů až po několik týdnů v závislosti na infekční dávce, virulenci baktérií a zdravotním stavu pacienta.
Spektrum klinických příznaků je u listeriózy široké, onemocnění často probíhá v podobě lehčích chřipkových příznaků (pod obrazem zánětu hltanu, zánětu dutin nebo zánětu mandlí), komplikované případy přechází do zánětu měkkých blan mozku a sepsí, nezřídka končí úmrtím postižené osoby. Toto patogenní agens vyvolává onemocnění především u rizikových skupin obyvatel. Riziko nákazy spočívá nejčastěji požitím kontaminované potraviny (např. syrové mléko, čerstvé a zrající sýry, cukrářské, lahůdkářské a vařené masné výrobky, kontaminovaná zelenina).

Ve třetí skupině se přenos děje potravinou, v níž došlo k pomnožení toxinogenních bakterií a nahromadění produktů jejich metabolismu - bakteriálních toxinů. Tato onemocnění nazýváme intoxikace. Bakterie produkují toxiny v potravině ještě před jejím požitím (např. Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Bacillus cereus). Intoxikace z potravin jsou nepřenosné z člověka na člověka. Zvláště nebezpečný je botulismus. Původcem je bakterie Clostridium botulinum produkující termolabilní botulotoxin. Účinek toxinů (botulotoxinů) spočívá v blokádě přenosu nervového vzruchu na nervosvalových ploténkách, což vede k paralýze postiženého svalstva. Smrt nastává během 24 hodin v důsledku paralýzy dýchacího aparátu (asfyxie). Riziko spočívá především v konzumaci domácích konzerv. Klostridie se do konzerv dostanou jako spóry, které se nacházejí na špatně omyté zelenině, ovoci nebo nedostatečně vypraných střevech zvířat. Za optimálních podmínek (nedostatek kyslíku a vhodná teplota skladování) ze spór vyklíčí vegetativní formy Cl. botulinum a začnou v konzervě produkovat botulotoxin.
[Prameny: Alimentární onemocnění, Vědecký výbor pro potraviny. Centrum hygieny potravinových řetězců, Brno]

20.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.