CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Topolánek se vrátil z hradu zmaten a rozčarován.

Prezident Klaus Topolánkovi vrátil dohodu o koalici, kterou uzavřely ODS, KDU-ČSL a Strana zelených. Dal tak jasně najevo, že se mu dosavadní vyjednávání o vládě nelíbí, nesouhlasí ani s některými jmény. Rozčarovaný Topolánek má prý jednat dál. Prezidentovi vadí především dvě věci. Nelíbí se mu, že se chce Topolánek opírat o přeběhlíky, a že má ve vládě jako ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, kterého dodali na Topolánkův seznam zelení. "Nemohu si odpustit jednu větu k jedné osobě v tom návrhu vlády. Já musím říci, že i z důvodu velmi křehkých vztahů s Rakouskem nemohu pochopit, že by předseda vlády mohl považovat za vhodné, aby funkci ministra zahraničí vykonával jím navržený Karel Schwarzenberg," prohlásil doslova Klaus. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl prozradil, proč prezidentovi vadí v možné Topolánkově Karel Schwarzenberg. "Je jednou nohou ve Vídni," míní Jakl. Prezidentovo prohlášení o nevhodnosti čechorakušana Schwarzenberga má nejspíše souvislost s tím, že rakouský parlament jednohlasně schválil žádost své vládě, aby kvůli jaderné elektrárně Temelín podala vůči Česku mezinárodní žalobu za neplnění takzvaných dohod z Melku. Druhou "vadou" Schwarzenberga je fakt, že je velice blízký Václavovi Havlovi, kterému dělal na Hradě kancléře.
Exministr zahraničí Cyril Svoboda o kterém se původně spekulovalo, že by mohl stanout na ministerstvu spravedlnosti či opět zahraničí, měl nakonec dle Topolánkova návrhu směřovat na post ministra kultury. Nejspíše proto, že je schopen zastat jakoukoliv funkci podobně jako lidovci, kteří jsou schopni a ochotni vstoupit do jakékoliv vlády včetně komunistické, která snad ale zatím nehrozí. Zatím.
Vypadá to, jakoby Klaus jednal podle instrukcí z Lidového domu. 14. prosince totiž předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval prezidenta, aby odmítl jmenovat vládu opírající se o přeběhlíky. Připomněl i Klausův říjnový výrok, ve kterém prezident odmítl vládu postavenou na přeběhlících, ať už zprava nebo zleva. "Myslím, že pan prezident vrátil pány do reality," řekl po Klausově odmítnutí Topolánkova návrhu vlády Paroubek na tiskové konferenci. Dodal, že je opět ochoten jednat s ODS, ale musí to být rychle.
"ODS má dvě možnosti. Začít znovu vyjednávat se sociální demokracií, což se nejeví příliš reálně, nebo prezidentovi nabídnout personálně pozměněný vládní projekt," říká Pavel Bém. ODS by podle něj měla trvat na tom, že získá křeslo ministra financí. Bém sdílí i prezidentovu kritiku Karla Schwarzenberga. Nesouhlasí také s nominací Kalouska na funkci ministra financí. "Za sebe jako první místopředseda ODS říkám, že musíme na svých koaličních partnerech vyjednat resort financí. Je to klíčové ministerstvo, silové, s ohledem na reformní podstatu budoucí vlády. Je to resort, ve kterém se budou odehrávat zásadní legislativní změny. A neumím si představit, že bychom tuhle klíčovou pozici neměli pod svou kontrolou." říká Bém. Zlatá slova, a to doslovně. Kasu je třeba držet a lidovcům by měl stačit jejich oblíbený penězovod z ministerstva obrany.
Možná, že Klausovi vadilo i jméno MUDr. Džamily Stehlíkové (SZ), narozena v Alma-Atě, vystudovala psychiatrii v Moskvě, je doktorkou psychiatrie, předsedkyní Výboru pro národnostní menšiny v Chomutově, je členkou správní rady o.p.s. Přátelé přírody. Možná se Hrad domnívá, že by mohla být ruskou agentkou...
Možná je vše ale docela jinak. Dovolím si poněkud zafantazírovat: co když je to vše jen komediální představení a Klaus je ve skutečnosti s ODS a tedy i s Topolánkem předem dohodnut. A cílem je zdržovat ustavení nové vlády tak dlouho, až z toho propukne v řadách nepřátel (ČSSD) chaos a na cestu zrady Paroubkovy mezkovité politiky se vydají i další poslanci. Pak by se nejednalo o "pár odpadlíků", ale o "celou řadu" poslanců ČSSD ochotných podpořit "středovou" vládu trojkoalice. A také se nemluví o tom, kolik poslanců KSČM by bylo schopných i podobného kroku, třeba neúčasti při hlasování o důvěře. V každém případě jsou zmateni ochránci ústavy, kterou Klaus ohýbá na všechny možné i nemožné strany a všem politikům a ústavním právníkům předvádí, jak děravá naše ústava je.
Ostatně se domnívám, že je načase přemýšlet vážně o přechodu z kapitalistické demokracie do osvícené monarchie. Šlechticů na post krále máme dostatek. Doporučoval bych, aby v našem budoucím Českém království vládu přímo jmenoval král, parlament by se zabýval jen zákonodárstvím a senát by byl zrušen. Ministerští úředníci včetně prvních náměstků ministra by měli definitivu a nebyli by závislí na jmenovaných ministrech. Vyhazov by byl možný jen pro neschopnost. Snad by tam někdo po převratu zůstal, v každém případě by tato nová personální politika přispěla ke snížení stavu státních úředníků. Nechte si o tom zdát a uklidněte se, moji milí daňoví poplatníci: o nic nejde, jen není jasné, kdo dostane do pazourů vaše peníze.

22.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.