CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Postupná likvidace Vánoc v Británii?

Alternativní vánoční přání.Několik britských státních institucí zakázalo posílání svátečních pohlednic s křesťanskými scénami a nesmějí ani obsahovat slovo Christmas. Do této protikřesťanské akce se zapojil i skotský parlament a britské ministerstvo kultury, které si jako vánoční a novoroční přání dalo vytisknout slátaninu z fotografií a kreseb mešitových kupolí, indických tanečnic, rockového kytaristy, závodících cyklistů, kousků moderní architektury, televizní obrazovky, africké tváře a slunečního svitu, uprostřed se slovem GOAL. Ministerstvo vnitra si trouflo posílat pohledy s obrázkem muzikantů a sněhových vloček, a ministerstvo obchodu dokonce posílalo obrázek ozdobeného stromku. Britský Červený kříž ve svých obchodech zakázal prodej svátečních pohlednic zobrazujících cokoli křesťanského a raději prodávají obrázky Santa Clause, který si přihýbá z flašky a poplácává mladou holku po zadku. Kancelář hlavy anglikánské církve arcibiskupa canterburského rozesílá pohlednice jen s fotografií zasněženého biskupského paláce. Obecní správy zašly tak daleko, že zakazují ve svých veřejných knihovnách vystavovat letáčky oznamující konání vánočních bohoslužeb. Zdůvodňuje se to vše obavami neurážet občany jiných náboženství, případně atheisty.Santa Cows A vyšel k tomu i zákon, podle něhož můžete být za vnucování svého náboženství a urážku jiných náboženství nebo atheismu souzeni, jestliže na svém pracovišti viditelně vystavíte vánoční křesťanské pohlednice, které jste dostali od známých, jestliže si někdo na vaši křesťanskou agresi bude stěžovat. Z první ruky mám informaci o tom, že i děti v britských školkách zpívají na známé melodie vánočních koled zhovadilé "legrační" texty, které postrádají jakoukoliv zmínku o narození Krista. Naproti tomu islámští pekaři a kavárníci si do výloh dávají okázalé nápisy Merry Christmas a vystavují pestré vánoční dorty s marcipánovými jesličkami v naději, že na těch nevěřících psech něco trhnou. Celá tato britská fraška docela zapadá do zjištění jednoho průzkumu, podle kterého 82 procent Britů zastává názor, že náboženství vytváří ve společnosti napětí. Šedesát procent Britů jsou atheisty.
Poněkud zvláštní je postoj ministerského předsedy: Blair nedávno ve svém projevu podpořil sice koncept multikulturalismu, ale vyjádřil své jisté pochybnosti o způsobech, jakými se tato ideologie realizuje v Británii: "Poprvé za celou generaci vzniká nejistota, úzkost, v některých ohledech i resentimenty, že naše otevřenost, naše ochota přijímat odlišné způsoby vnímání a vidění světa, naše hrdost na to, že je Británie domovem pro mnoho různých kultur, je používána proti nám: je zneužívána a škodí nám." Dále pak konstatoval, že v minulosti se "rozdávaly peníze příliš volně organizacím zastupujícím různá náboženství a rasové skupiny". V budoucnosti budou prý státní dotace rozdávány jen "na podporu integrace, zároveň s podporou samostatné kulturní totožnosti".
U nás v Česku snad podobné nápady se zakazováním předvádění křesťanských tradic zatím nenajdou žádnou úrodnou půdu, zejména protože je u nás zatím málo muslimů a židům naše vánoce nevadí. Reklamní odborníci pomalu dokonce přestávají používat odporného amerického Santu a na našich náměstích jsou nejen vánoční stromky, ale dokonce i živé betlémy. Vznikla dokonce i internetová anti-Santovská iniciativa Anti-Santa.cz podporující české vánoce s Ježíškem. Co si o tomto křesťanském "útlaku" myslí muslimové žijící u nás, není známo. Korán však hovoří jasně: "Vlastníci Písma! Nepřehánějte v náboženství svém a mluvte o Bohu jedině pravdu! Vskutku Mesiáš Ježíš, syn Mariin, je pouze poslem Božím a slovem Jeho, které vložil do Marie, a duchem z Něho vycházejícím. A věřte v Boha a posly Jeho a neříkejte: „Trojice!“ Přestaňte, a bude to tak pro vás lepší. Bůh vskutku je jediným Bohem, On povznesen je nad to, aby měl dítě, vždyť náleží Mu vše, co na nebesích je i na zemi; a Bůh dostatečným je ochráncem.[Súra 4: Ženy, ája 171 ]. Vykladači Koránu pak hovoří ještě jasněji: " poznamka k áje 171 - Právě jako pošetilý sluha může svému pánu uškodit přemírou horlivosti, může podobná nestřídmost v náboženství vést k rouhačství či myšlenkám, víře notně vzdáleným. Židovské výstřelky v podobě formalismu, hlásání rasové výlučnosti a odmítnutí Ježíše Krista byly pranýřovány na mnoha místech. Zde je odsouzen křesťanský přístup, neboť povyšuje Krista na úroveň Boha a klaní se Marii téměř jako modle, připisuje Bohu lidského syna a vyznává doktrínu o Svaté Trojici, která je v rozporu s rozumem. Podle vyznání víry člověk, který jí nevěří, je odsouzen k věčnému peklu. Nechť se muslimové mají na pozoru, aby nepropadli výstřelkům doktrinářství a formalismu!"
Ještě se divíte britským státním institucím, že si nedovolí poslat nikomu vánoční přání s narozeným Ježíškem?

26.12.2006 Prameny: Daily Mail, Britské listy, ČTK a Korán.
[Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.