CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

K čertu s politikou, máme tu MSIE 7!

V TV právě běží planá diskuze parlamentních válečníků k hlasování o důvěře vládě pana Topolánka. My máme něco lepšího, Microsoft Internet Explorer 7 v české verzi pro Windows XP SP2 (dále jen MSIE7). Někteří komentátoři a recenzenti jej vítají s velkou slávou, jiní spolu se mnou na něm hledají vši. Ke stažení je u firmy Microsoft s.b.r. (čti "společnost bez ručení"). Jak vidíte z poněkud dlouhého názvu produktu mikrosoftích programátorů, první vada na kráse MSIE 7 je, že nadále již neexistuje verze pro stále ještě dost rozšířená Windows 98, ani pro další verze woken (NT, ME), která už MS nepodporuje. Uživatelům těchto starších verzí, kteří nehodlají podporovat Gatesovy dobročinné aktivity nákupem předraženého operačního systému XP či Vista, doporučuji nainstalovat Firefox 2.0. Najdou tam vše, čím se dnes MSIE 7 chlubí. Programátoři MSIE 7 kradli nápady právě ve Firefoxu a Opeře. Pokud potřebují z různých důvodů prohlížeč od MS (neschopní programátoři bank), pak jim nezbývá než používat nadále neudržovaný MSIE 6 a doufat, že bezpečnostní rizika v něm obsažená je neohrozí.
Jaké nové vši jsem na MSIE 7 nalezl? Jedna je dost velká: v nastavení editoru HTML nemůžete zadat jakýkoliv váš oblíbený HTML editor. Nabídne se vám jen seznam použitelných MS editorů, podle toho jaký SW pana Gatese máte nainstalován. Implicitně je to starodávný debilní Poznámkový blok, případně Word nebo třeba MS Visual Web Developer. Nepochopitelná je absence otevírání odkazů umístěných na liště odkazů v nové záložce pomocí pravého tlačítka myši. Musíte si nejprve pomocí zcela zbytečného tlačítka Nová záložka vytvořit prázdnou záložku a pak teprve zvolit odkaz z lišty odkazů. Velmi stupidní!
Abych jen neplival zlobu. Jedna vlastnost MSIE 7 je sympatická: kvalita zobrazování písma je vynikající a o dost lepší než třeba u Firefoxu. Pozná to především ten, kdo má LCD monitor a má správně nastavené rozlišení shodně s technickými parametry monitoru. Psal jsem o tom už dříve i s ukázkami.
A jednu radu pro nepřátele MSIE: používáte například Firefox nebo Operu a máte obavu, že se vám zanedlouho v rámci automatických aktualizací Windows XP nainstaluje do vašeho počítače Microsoft Internet Explorer verze 7.0 ? Pak si nainstalujte Toolkit to Disable Automatic Delivery of Internet Explorer 7.
Na závěr cituji povzdech jednoho programátora: "Tak to abychom v práci začali přepisovat celý intranet, protože je odladěný pro FF/IE6 ...". Upřímnou soustrast, kamaráde.
19.1.2007 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.