CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Bílá tma na silnici.

Někde u Želetavy v polích 27.1.2007...
Bílá tma při projetí kamionu o pár desítek metrů dál.
Meteorologové zatím nepotvrdili, že by v noci došlo k jevu známému jako "bílá tma". Při něm kvůli hustému sněžení není vidět na krok. Sníh komplikuje dopravu na hlavním tahu z Jihlavy do Znojma. "Silnice je průjezdná pouze pro osobní auta do Velké Brtnice. Dál do Želetavy je zasněžená cesta uzavřená," řekla iDNES.cz mluvčí jihlavské policie Jaroslava Slavíková.

Takže jsem byl asi jeden z posledních, kteří včera odpoledne přes Želetavu do Jihlavy projel. Vypadalo to ještě v Moravských Budějovicích velice selankovitě, silnice byla málem suchá. Ale na těch planinách kolem Želetavy jsme se náhle ocitli jakoby v jiném světě. Přesněji řečeno ve světě družstevních polí bez jediné meze, bez remízků a hlavně bez sněhových zábran. Ty jsme neviděli nikde po celé naší cestě v sobotu z Prahy do Znojma a v neděli zase zpět cestou přes Jihlavu po D1 do Prahy. Občasnou záchranou a hlavně vymezením prostoru, kde je vlastně silnice, kde je příkop a kde pole, byla svodidla často zavátá do roviny a mezi nimi mělký kaňon silnice. Péče silničářů byla sice občas patrná, ale dopouštěli se jedné zásadní chyby: kromě protahování radlicí také sypali sůl. Té bylo ale málo a protože sypač s radlicí jezdí poměrně rychle, vytváří se tak ostrůvky částěčně roztátého sněhu a mezi tím hrby naprosto zmrzlého rozježděného sněhu či spíše ledu. Vytvoří se tak odporně hrbolatá cesta, na které auto tancuje jako blázen. Kromě toho, že hledáte ve vánici, kam vlastně cesta zatáčí, bojujete i v malé rychlosti s volantem ve snaze udržet auto na silnici, či spíše na tom, co si myslíte, že silnice je. Mnohem lepší by bylo, kdyby jen protahovali a nesypali tehdy, kdy se teploty točí kolem nuly a navíc je silný vítr. Jak jsem psal nedávno: lepší je se ráno otočit na peci na druhou stranu a nikam nevyrážet. Když už není zbytí, pak zvolte vlak, protože autobusy jsou na tom také špatně a padají do příkopu stejně snadno, jako osobáky. Jen doufám, že váš vlak s vámi dojete včas a ne jako to pendolino, které v pátek vezlo mojí ženu do Ostravy a po lehké, lehoučké kolizi s nákladákem uvězněným mezi závorami stálo v polích tři hodiny, než to policie a zaměstnanci dráhy vyřešili. Kdyby vás to náhodou v autě či náklaďáku uvěznilo mezi závorami, pak se snažte závory přerazit a nebo rychle utečte, jako to udělal ten nešťastný řidič, když viděl, jak se na něj pendolino řítí. Kupodivu to bez problémů v klidu dobrzdilo a jen lehce ťuklo. A nenechte se oklamat místním počasím, protože sluníčko se může rázem proměnit v bílou tmu.
29.1.2007 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.