CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Zastřelil se snad kvůli dluhům?

Dluhy, nemoc nebo deprese? To jsou dohady o příčinách, proč si Karel Svoboda podle závěru policie vzal život na zahradě své vily v Jevanech. Skladatel Karel Svoboda byl loni v červnu obviněn jako předseda představenstva firmy MONTE MUSICAL a.s. kvůli zadluženému muzikálu Drákula. Ve vedení firmy jsou ještě Daniel Honzík a Jiří Paulů. Trojici obviněných - dnes už jen dvojici - hrozí za porušení pravidel v konkurzním řízení šest měsíců až tři roky vězení, za zvýhodňování věřitele pak dokonce trest odnětí svobody v trvání dvou až osmi let. Konkurs byl vyhlášen v roce 2003 a podle obvodního zástupce pro Prahu 3 Petra Cibulky: "Upřednostnili při vyplácení dluhů něktoré věřitele před jinými, i když měli povinnost vyhlásit konkurz na svoji společnost. Jde o sumu přesahující 5,5 milionu korun." Je ale zvláštní, že by se jeden z nejbohatších mužů českého šoubyznysu zastřelil pro takovou směšnou částku. Měl naopak jasné plány skončit se skládáním pro českou hudební scénu. "Rozhodnul jsem se, že v tomto malém českém rybníku uvolním prostor. Je už bez kyslíku," potvrdil v jednom loňském rozhovoru svoje rozhodnutí. Podepsal smlouvu na blíže nespecifikovaný evropský projekt a skládal písně k německému celovečernímu filmu a k cyklu pohádek.
"Vše nasvědčuje tomu, že se Karel Svoboda zastřelil sám, legálně drženou zbraní," řekla iDNES.cz mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Svobodova manželka Vendula řekla MF DNES, že policie zjišťuje, zda si její muž vzal život sám, či zda se na jeho smrti podílel někdo další. Je podivné, že se nehovoří o žádném dopise, který by Svoboda nechal na rozloučenou. Nebyla nalezena ani jeho poslední vůle. Nebyl jsem na jeho zahradě, ale na té mojí kousek od Jevan leží sníh. Nedovedu si představit, že bych si prostřelil hlavu právě na studené a mokré zahradě. Takovou intimní věc bych určitě spáchal v nějakém křesle v teple domova... A ta fotografie ruky ležícího Svobody, která svírá i po smrti vražednou zbraň. Vypadá to jako záběr z nějakého filmu o nastrčené sebevraždě.

Souvislosti, odkazy: Vendula Svobodová a Janis Sidovský odjeli v neděli do šumavského hotelu Jenišov. Zde, pár hodin před tragickou smrtí skladatele Karla Svobody, složili závěrečné manažerské zkoušky. Prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Svobodová s manažerem hvězd Janisem Sidovským začali se studiem ICV Top managementu v září roku 2006. Od té chvíle skoro každý pátek a sobotu trávili ve školních lavicích a vzdělávali se v oborech marketingu, managementu a řízení lidí. Několikaměsíční dril se vyplatil a čtyřiatřicetiletá Vendula a osmatřicetiletý Janis složili hodinu po poledni v šumavském hotelu Jenišov závěrečnou zkoušku a obdrželi zasloužený certifikát. Vendula upoutala všechny přítomné nejen svými znalostmi, ale i radikální proměnou. Z blondýnky přešla na intelektuálku. Na zkoušky dorazila jako bruneta a celá v černém. (novinky.cz).
Novinky.cz, 17.5. 2006: Skladatel Karel Svoboda byl obviněn kvůli zadluženému muzikálu. Zpravy.idnes.cz: Svoboda - sebevražda.
Super.cz: Svatba Vítka a Sidovského, Vendula Svobodová jako svědek.
Blesk.cz: Sebevražda Karla Svobody.

1.2.2007 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.