CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Jak si uložit datový proud videa.

Včera jsem slíbil, že zveřejním výsledek mého pokusu se zápisem "televizního" vysílání seriálu Pakárna. Jde o to, že to není přehrávání nějakého video souboru (MPEG, AVI atp.), ale že se musí zachytit a zapsat tzv. datový proud (v našem případě jinak řečeno video stream), který je sice kdesi nahraný na server jako datový soubor, ale v okamžiku, kdy si o něj uživatel řekne, je vysílán postupně kousek po kousku s využitím vyrovnávací paměti přehrávače. Celý proces přenosu se rozjede na základě informací uložených v našem případě v souboru s příponou ASX. O tom se říká na serveru mrkvosoftu toto: Formát ASX (Advanced Stream Redirector): Soubory ASX mohou odkazovat na libovolný typ mediálního souboru, který program Windows Media Player rozpozná a podporuje. Soubory ve formátu ASX (označované také jako metasoubory Windows Media) jsou textové soubory, které poskytují informace o datovém proudu souboru a jeho prezentaci. Soubory ASX zajišťují více úloh než pouhé definování seznamů stop, které programu Windows Media Player poskytují informace o způsobu prezentace konkrétních mediálních položek v seznamu. Více zde.
Takže jsem pátral po softu, který by byl schopen tento vysílaný stream zachytit a uložit v nějakém snadno použitelném a znovu přehratelném video souboru (MPEG, AVI atp.). Výsledkem mého pátrání je program VideoLAN - VLC media player (VLC MP). Je to free program poskytovaný podle GNU licence, tedy zcela zdarma a zdá se, že je to velice užitečný a komplexní program schopný nejen video stream zachytávat a zapisovat na disk, ale i vytvářet soubory pro vysílání takových videostreamů. Dovede pracovat s neuvěřitelným množstvím formátů a to napříč operačními systémy. Popsat všechny jeho funkce je nad mé síly i znalosti a tak se omezím na to, jak si "stáhnout" video stream indikovaný souborem ASX. Program s vámi bude z větší části komunikovat česky.
Začnete tím, že si zjistíte jméno souboru ASX, v našem případě jméno příslušného dílu seriálu Pakárna. Nejdříve jsem pátral v poměrně rozsáhlém zdrojáku příslušné stránky (na příklad zde), ale pak jsem přišel na jednoduchou metodu, jak získat URL souboru ASX: použijte pravé tlačítko nad oknem promítaného videa a okopírujte si pomocí Ctrl+C adresu neboli umístění. Jak vidíte na obrázku, videa nejsou uložena na serveru naší milé televize, ale u firmy Visual Connection, a. s., jedné z těch soukromých firem, které si užívají peněz českých koncesionářů skládaných nedobrovolně do kasy naší veřejnoprávní televize. Proč by se o to starali zaměstnanci ČT, když se ten kšeft může nasměrovat kamarádům. Ale zpátky k našemu problému.
Poté si spustíte VLC MP a půjdete cestou nejmenšího odporu: Soubor, Průvodce, Transcode/Save to file, Vyberte proud - tady vložte získané URL souboru ASX, v dalším okně Transcode určete kodek výstupního souboru, v okně Encapsulation format můžete změnit výstupní "obal" videa. Pak už jen zadáte jméno a umístění výstupního souboru a jede to. Tedy pojede to tak rychle, jak rychlé máte připojení, maximálně však rychlostí odpovídající délce klipu v minutách. A je hotovo, přehrávat budete buď přímo pomocí VLC MP nebo jiným odpovídajícím playerem. Nevím, jak dopadnete vy, ale všechny tři díly Pakárny, které jsem si natočil na disk, začínají úryvky z něajkého idiotského seriálu, pak je reklama a teprve po asi dvou až třech minutách to začne. Připomíná to něco jako zaváděcí pásek filmu, snad je to tam pro rozjezd. Takže budu hledat něco pro editaci videa...
Na závěr jedna opravdu špatná zpráva: pokud se nepletu, tak aniž by se mě VLC MP při instalaci zeptal, nastavil sám sebe jako implicitního přehrávače pro řadu souborů. Musel jsem si to vrátit zpátky pěšky, zejména pro MP3 a MPEG. Do přehrávání DVD se necpe, tam zůstalo staré nastavení. Kdyby někdo z vás na něco skutečně objevného kolem stahování streamů přišel, napište a já to zveřejním jako dodatek. Zejména pro linuxáky doporučuji seriál VideoLAN Client na abclinuxu.cz.
10.2.2007 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.