CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Kurs komunistického jazyka.

Dnes se trochu pobavíme. Bude to zejména pro pamětníky, ale i mladá generace se možná zasměje nádherným tirádám neznámé autorky či autora příspěvků k diskuzi o vhodnosti či nevhodnosti budování americké základny na našem území. Předpokládám, že se jedná o parafrázi jazyka bolševických agitátorů. Pokud to bylo myšleno vážně, je to o to větší hlína. Tady to máte, pro větší čitelnost jsem to nedal do kurzívy:

Soudruhu jsi ještě trochu pomýlený buržoazní propagandou, ale jinak jsi na dobré cestě. Základní otázkou imperialistické základny USA na naší svaté půdě je samozřejmě otázka politická. Kdo proti základně je, je dobrý komunista! Kdo pro ni je zrádce lidu!
Což ti soudruhu není známo, že imperialistické USA Tamaru zakoupily aby vzdali hold našim vědcům a technikům jež jsou na špici vědeckotechnického vývoje a pokroku va světě?
Tvé NE soudruhu je slyšet až ve Washingtonu - slyš Ameriko jak vzdělaný máme lid - latinsky na tebe pokřikuje, že hlas lidu je hlasem strany. O tom si nemůžeš ani nechat zdát ty pyšná Ameriko se svojí armádou nezaměstnaných a pologramotných uctívačů jidášského dolaru. Náš lid je pevný, odhodlaný bránit vymoženosti a moudře rozhodovat pod vedením KSČ. Kdo se základnou jde - je proti lidu! Kdo proti ní je pod vlajkou rudou předvojem a silou míru!
Soudruhu mladý jak krásně hoří tvé srdce láskou k Sovětskému svazu a zaslouženou nenávistí vůči upírským USA. Kdo je za mír - plive na Americké radary. Kdo je proti USA jde s námi s lidem pod vlajkou rudou šťastným zítřkům vstříc.
Tisíce soudruhů prošly Prahou jako jeden lidský proud. Tváře mladých štěstím rozesmáté i ostražité tváře starších soudruhů přes oceán křičí až do Bílého domu - Američtí vrazi, ruce pryč od našich domovů, my nechceme paprsky smrti, paprsky Amerických radarů, s námi mír a štěstí, ve vašich patách válka však, my rudí mládežníci a soudruzi staří nedáme vám šanci, my mír jen chcem a vy zas naopak, i německý dělník míru poznal co přináší Americký bombardér, s islámem a se Sovětským svazem vždy spolu věrni zůstanem, Ameriku hrůza jímá, s námi stojí rudá Čína!
Soudruhu takto si představuješ diskusi? Soudruzi nedopusťme aby práva pracujících v lidově demokratické společnosti byly zneužívány silami rozvratu a anarchie! Mé příspěvky jsou hodnotné a přínosné soudruhu!
Soudruhu blahopřeji ti k pevně projevenému postoji socialistického vlastenectví. Až smeteme lokaje USA, opět zavedeme čest nejvyšší - základní vojenskou službu a tobě se dostane té cti sloužit na hranici míru. A aby se už nikdy nemohla opakovat dočasná vláda kapitalismu bude alespoň tři roky dlouhá. Zajisté se už těšíš na svět bez USA soudruhu. Jsi mladý a mladý je každý komunista! Ano - bojí se hlasu lidu - ale budou smeteni světovou revolucí, která nedopustí základny imperialismu - základny otrokářských USA!
Soudruzi - útlak kapitalismu se již nedá déle snášet. Pracující lid důrazně jménem svazu žen žádá o vyjádření mírových myšlenek našich svazáků a členů strany. Komsomolci, Jiskry, Mladí strážci hranic, Mladí komunisté - vpřed za mír. A i kdyby jste padli všici, vstanou noví bojovníci!

Opravdu úžasné. Pokud si vzpomínám, tak spousta frází je originálních, bývaly vyvěšené na továrnách nebo ve výlohách obchodů či na nástěnkách uličních stranických organizací (dřevěná zasklená vitrinka na zdi). Nepamětník si může myslet, že něco takového přece nemohlo existovat, že to ti komunisti přece nemohli myslet vážně. Ale oni byli a jsou něco jako zvláštní živočišný druh s vybrakovanými mozky, hlavně ti, kteří to myslí vážně i dnes.
15.2.2007 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.