CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Zablokované mailové spojení do USA má téměř mezinárodní rozměr.

Kromě zablokovaného mailového spojení našeho monopolního poskytovatele Telefónica O2 směrem k největšímu americkému poskytovateli America Online došlo i k zablokování SMTP serverů, které používá Atlas.cz. Důkaz zde:

Toto je informační zpráva automaticky poslaná
 serverem paegas3.mail-atlas.net.
Vaši zprávu 
  Subject: FW:CD order No.7460063
  Date: Sat, 03 Mar 2007 15:03:02 +0100
se nepodařilo doručit na následující adresy:
 (mailin-02.mx.aol.com: 421-:  
(DYN:T1)  http://postmaster.info.aol.com/errors/421dynt1.html
421 SERVICE NOT AVAILABLE)

Tím se opět dosti drasticky snížily možnosti komunikace mezi Českem a USA! Možná se vám zdá, že se tomuto tématu věnuji přespříliš, ale domnívám se, že pokud bude obrana amerických nebo jiných telekomunikačních společností před spamem probíhat tak, že budou zablokovány servery těch poskytovatelů, přes které prochází nějaké blíže nedefinované množství elektronické pošty z dané země nebo často spíše z některé úplně jiné země, nepochybně to negativně ovlivní obchod a tedy i ekonomiku dotčených zemí. Problém souvisí s neomezenou svobodou panující na internetu, kterou zneužívají úchylní pubescenti a jiní dementi k obtěžování těch, kteří internet používají pro osobní a firemní komunikaci. Množství spamu je odhadpváno podle posledních průzkumů na 70-80 procent z celkového objemu. Bill Gates dokonce nedávno navrhoval, aby se mailování zpoplatnilo a tím se docílilo snížení oběhu tohoto informačního braku. Pravdou je, že funguje jistý, částečně účinný ale nespolehlivý způsob ochrany těch "normálních" uživatelů internetu filtrováním spamu. Jenže to nepochybně nestačí a tak se správci serverů a sítí uchylují k sestavování tzv. blacklistů, na které se celkem snadno dostanou i SMTP servery tak ctihodných organizací, jako je v mnou popisovaném případě Telefónica O2. Odblokování není jednoduchou věcí a je jisté, že se to Telefónice nedaří. Důkazem je následující mail z 2.března:

Dobrý den,
o problému víme, náš postmaster je v kontaktu s AOL a stále se pracuje na dořešení. V případě možnosti, můžete napsat na AOL též kvůli odblokování, zatím však důvod blokování není znám. Na problému se pracuje a věříme že problém bude brzo vyřešen. S pozdravem
Jan Terbl
Specialista Technické Podpory
Consumer Custom Care
Telefónica O2 Czech Republic, a.s.
Olšanská 5/55, 130 34 Praha 3
e-mail:techhelp@o2.com

Záměrně zde zveřejňuji přímý kontakt na technickou podporu O2, kterou byste na jejich stránkách obtížně hledali. Pokud máte stejný problém s odesíláním pošty do USA nebo kamkoliv jinam a to z důvodu zablokování SMTP serverů Telefónicy, víte kam napsat. Tenhle problém ale nevyřeší technici. Je třeba, aby vzali do rukou telefony vrchní šéfové a na své úrovni to s firmou America Online vyřešili. Jinak tam jsou jen pro srandu králíkům. Více o spamu čtěte například zde. A ještě malá oprava k minulému článku : můžete použít i cizí SMTP server, tedy od jiného poskytovatele, než přes kterého jste právě připojeni. Pokud vám to jeho provozovatel povolí a pokud to zvládne váš mailový klient. Zítra se k tomu ještě vrátím.
5.3.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.