CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Odhlučnění silnic a dálnic bude vbrzku vyřešeno.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hrozí, že začne zavírat některé silnice v Česku. Jde především o zvlášť zatížené silnice, které procházejí centry měst a z nichž jde takový hluk, že překračuje povolené hlukové limity. ŘSD spočetlo, že by za protihlukové stěny nebo okna muselo zaplatit více než 10 miliard korun. Takové peníze však nemá. Kromě hluku ze starých silnic se musí počítat i s protihlukovými stěnami, zelení nebo okny u nově stavěných silnic. A to jen loni stálo 677 milionů korun. Ani v tomto případě se na všechny nedostalo. Třeba lidé v Novém Městě, kam je provizorně svedená doprava z dálnice D11 z Prahy do Hradce, mají slíbená protihluková okna. Téměř půl roku po otevření dálnice je však stále nemají. Hygienici vytvářejí novou hlukovou mapu Česka. Až v létě mapu dokončí, přibudou další lokality, u nichž bude potřeba řešit nadměrný hluk.
Řešení je ale podle zásad Klausovy ekonoekologie nablízku: ceny benzinu a nafty v průběhu několika následujících let natolik vzrostou, že se počet automobilů na silnicích rapidně sníží a tak hluk poklesne "sám od sebe". Konečným řešením bude zavedení prodeje motorových paliv na zvláštní povolení vydávané ministerstvem dopravy a postupné zrušení soukromých osobních automobilů. Vozit zadky si bude jen úřednictvo, policie a ti nejvyšší manažeři státních i soukromých firem. Nákladní doprava přejde na kombinaci železnice a koňských povozů, což je metoda dávno s úspěchem vyzkoušená. Trh prostě vše vyřeší za nás. Pokud se přes nedostatek uranu podaří dočasně zvětšit počet jaderných elektráren, budou i luxusní osobní elektromobily, automobily na vodíkový pohon nebo na stlačený vzduch (podrobnosti jsem uvedl již v roce 2000 v článku "Automobil na stlačený vzduch."). Tak si to ježdění auty pořádně užijte, dokud to jde. Cena benzinu se už dotáhla přes 30 korun za litr, takže je benzin dražší než krabicové víno. Kéž by se na něj dalo jezdit.
31.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.