CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Silniční doprava po dálnicích kolabuje prakticky denně.

Hromadná dopravní nehoda osmi až deseti aut zcela zastavila dnes v ranní dopravní špičce před Prahou provoz na patnáctém kilometru dálnice D1 ve směru k hlavnímu městu. Na místě se utvořila dlouhá kolona aut, dálnice je neprůjezdná. Podle doporučení policie sjížděli řidiči na exitu Velké Popovice a pokoušeli se pokračovat po staré benešovské silnici. Ta je ovšem přetížená a zcela nevhodná pro jízdu kamionů a je zacpaná i bez podobného přílivu zoufalců z dálnice. Provoz na D1 se začal obnovovat až v deset hodin ve dvou jízdních pruzích.

Jakákoliv havárie na dálnici je vždy hromadná. Automobily jedou tak těsně za sebou, že pokud se někdo začne točit ve smyku nebo náhle zabrzdí, ostatní kolem mají možnost jen zavřít oči a začít brzdit. Dostanou pak ránu nejen zepředu, ale i zezadu a hrozí, že z rozbitých benzinových nádrží začne hořet. V takové beznadějné situaci by řidičům pomohlo snad jen vystřelovací sedadlo s padákem. Jedno je jisté: na D1 zejména před Prahou od Brna je pravý jízdní pruh zcela zaplněn kamiony, které často jen popojíždějí. Při vjezdu do Prahy totiž musí z dálnice odbočit na Jižní spojku a pokračovat k Barrandovskému mostu. Tam je čekají dvě světelné křižovatky! Dominový efekt se od těchto semaforů přenese až na dálnici D1. Tento špunt zpomalí nebo téměř zastaví i provoz osobních aut. Někteří situace naznalí řidiči Prahou jen projíždějící se totiž naivně snaží vecpat mezi odbočující kamiony a zastaví často provoz i ve středním a dokonce i v levém pruhu. Pak stačí málo, aby to někdo nedobrzdil a dějou se věci.

Nejhorší na tom je fakt, že se s tím prakticky nedá nic dělat. Dálnice je přetížená kamiony a nepomáhá ani postupné rozšiřování na tři jízdní pruhy. Kamenem úrazu je jednoproudé odbočení na Jižní spojku a hlavně ty nesmyslné semafory na Barrandovském mostě. Ty nikdy odstranit nebude možné, protože most je zpackaný od základů v samotném projektu. Pokud už budete muset přijet do Prahy ve směru od Brna, přečtěte si můj článek Dopravní mazané rady nejen pro pražáky. Rady jsou použitelné ale jen pro osobní auta. A co s dálnicí D1? Jednu radu mám: nad stávající dálnicí postavit ještě jednu. Dokázali to na mnoha místech Japonci i v USA. Přeji vám, abyste nemuseli alespoň dnes někam jet svým autem.
8.11.2007 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.