CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Mléčný absurdistán v Česku.

Jak uvedla ČT, mlékařské a hospodářské družstvo Jih, které sdružuje 212 družstev (Oborová klasifikace NACE: 51330 Velkoobchod s mlékárenskými výrobky, vejci, jedlými oleji a tuky), vypovědělo koncem prosince veškeré dodávky mléka největší české mlékárně, společnosti Madeta.
Podle představitele Mlékařského a hospodářského družstva Jih Zdeňka Houšky dodávky mléka pro Madetu budou pokračovat do 31. března 2008. Podle jeho slov jim v Německu nabídli za litr mléka o 1,40 Kč více než v tuzemsku. Podle ČT by se tak do Německa mělo převážet ke zpracování možná až 900.000 litrů surového mléka. "Bereme toto stanovisko jako definitivní a začneme nakupovat levnější mléko v zahraničí. Naše provozy dva, a to v Českých Budějovicích a ve Strakonicích zaniknou," dodal ředitel Madety Milan Teplý.
Madeta je největší zpracovatel mléka v ČR. Za rok zužitkuje více než půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce v zemi. Firma na trh dodává 239 druhů mléčných výrobků, z nichž čtvrtinu prodá do zahraničí, například Libanonu, Spojených arabských emirátů, Ruska a států EU.

Když tedy budete chtít příště koupit výrobek z echt českého rauch mléka, budete se muset poohlédnout po německém másle či jogurtu. Pokud se ovšem od vašeho prodejce dozvíte, z jakého vlastně mléka konkrétní německý výrobek pochází. Výrobky produkované Madetou budou pravděpodobně z mléka nejisté kvality pocházejícího z Polska, Rumunska, Bulharska či Ukrajiny. Bude-li tak "kvalitní" jako polská vejce, nechť nás ochraňují všichni svatí. Koneckonců, podle některých vědců a lékařů je kravské mléko vlastně škodlivé a tak vynechat mléčné výrobky nejistého původu pro nás nebude tak těžké. V každém případě nebude nadále jihočeské máslo jihočeským máslem, o jogurtech a sýrech nemluvě.
2.1.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.