Konec potíží s chrápáním?

Chrápete nebo chrápe ten vedle vás v posteli, vedle na gauči nebo za tenkou příčkou? Něco byste s tím měli konečně udělat. Po krátkém průzkumu si vás dovoluji upozornit na možnosti, jak chrápání zlikvidovat. Jinak by mohl také skončit váš milostný/manželský vztah! Tak například míchači přírodních i syntetických ingrediencí nabízejí hned několik produktů. Na světě je přípravek Snoreeze, což je lipozomový sprej proti chrápání s mentolovou příchutí. Je k dostání v některých lékárnách. Účinnost přípravku je založena na zvlhčení měkkého patra, jehož vysychání je nejčastější příčinou neblahých zvukových rezonancí. Ústní sprej tvořený směsí rostlinných olejů a vitamínů se aplikuje před spaním a působí zhruba osm hodin. Inu, za 220 korun to stojí za vyzkoušení. Alergici ale pozor, je tam glycerol 85 %, olivový olej, lecithin, silice máty peprné, mandlový olej, slunečnicový olej, sezamový olej, tokoferol-acetát alfa (vitamin E), sorbitan draselný, pyridoxinium-chlorid (vitamin B6).

Nebo můžete zkusit další přírodní přípravek Adenol, který má rovněž zamezovat chrápání. Jeho složení vypadá jako z pytlíku baby kořenářky: Rostlinné éterické oleje - Eukalyptu, Mateří douška, Anýz hvězdicový, Meduňka lékařská, Bergamo, Citron, Levandule lékařská, Cypřišek, Koriadr setý, Římský kmín, Citronová tráva, Pomeranč, Bazalka pravá, Rozmarýn lékařský, Mandarinka, Máta peprná. Pokud nejste na některou složku alergičtí, za pokus to stojí.

Poněkud kuriózně vyhlíží "zařízení" Silensor, které se skládá ze dvou průhledných dlah na horní a dolní čelist, něco jako přídavné panty. Spodní čelist je vtahována dovnitř pomocí dvou z umělé hmoty pásků, které spojují obě dlahy. To umožní rozšíření prostoru hltanu. Tím se sníží rychlost vdechovaného vzduchu a následně i vibrace měkkých tkání. Při použití Silensoru je možné čelistmi pohybovat. Nicméně pohyb dolní čelisti dolů a dozadu je omezen a proto Silensor funguje jako prostředek k prevenci chrápání. Silensor nemůže být připevněn do bezzubých úst. Váš zubní lékař posoudí, zda zbývající zuby pro zařízení poskytují dostatečnou oporu. Já bych se poněkud obával jednak ceny - zubaři jsou drazí - a pak, co kdybych to ve spaní spolknul?

Německý vědec Daryoush Bazargani přišel na další metodu pro řešení problémů s chrápáním - počítačem ovládaný polštář, který posunuje hlavu spící osoby, dokud chrápání nepřestane. Profesor Bazargani z univerzity v Rostocku představil prototyp svého polštáře na konferenci o zdraví. "Polštář je napojen na počítač velikosti knížky, který spočívá na nočním stoku a analyzuje hluk chrápání. V závislosti na výsledcích analýzy pak počítač zvětšuje nebo zmenšuje vzduchové polštářky v polštáři tak, aby nosem spící osoby procházelo co nejvíc vzduchu v závislosti na poloze hlavy," řekl reportérům Reuters. Velmi pěkné, ale co ten kabel? Nebo se snad používá technologie zvaná "modrý zub"? A potom: určitě to vrčí podobně jako přístroje na měření tlaku.

"Antichrápač" Snore Stopper vypadající jako náramkové hodinky je dalším technickým řešením: citlivé biosenzory zaznamenají frekvenci chrápání a jemným impulzem donutí přestat chrápat i největšího spáče aniž by se probudil. Stačí připnout na zápěstí. Jak zdůrazňuje prodejce, přístroj je naprosto bezpečný, intenzitu impulzu je možné nastavit podle osobní míry citlivosti tak, aby došlo k přerušení chrápání a přitom jste se nevzbudili. Snore Stopper je založený na stejném principu jako elektronické obojky pro psy, které slabými elektrickými šoky učí psa, aby neštěkal.

S jednoduchým a levným řešením přišel pan Petr Záleský nabízející Chrupík: polštářek obdélníkového tvaru, který se zepředu upevní suchým zipem kolem krku. Tvoří tak límec, který podpírá bradu, čímž zabraňuje či výrazně eliminuje chrápání. Přijde vás jen na 169 korun a tak doporučuji začít boj s chrápáním právě s ryze českým Chrupíkem. Pokud ovšem nedáte na mé rady ohledně povzbuzování manželského či partnerského sexuálního života a budete si dál chrápat jako když řeže pilou. Přeji krásný slunečný den a klidný spánek v noci.
15.5.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.