Jste proti ratifikaci Lisabonské smlouvy?

Pokud ovšem tušíte, o co vlastně jde. Internetovou petici proti ratifikaci lisabonské reformní smlouvy o fungování Evropské unie podepsali oba synové prezidenta Václava Klause a téměř celý hradní tým. Informuje o tom server iDnes.cz. Nesouhlas se smlouvou už vyjádřilo přes tisíc lidí včetně europoslance ODS Ivo Strejčka, poslanců ODS Evy Dundáčkové a Juraje Ranince a ekonoma Miroslava Ševčíka. Stránka je dílem občanského sdružení Mladá občanská platforma (MLOP), obsahuje i petici proti ratifikaci. Podepsali ji také nejbližší prezidentovi spolupracovníci - poradce Tomáš Haas, tajemník Ladislav Jakl, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach či dosavadní tiskový mluvčí Petr Hájek. Ten serveru iDnes řekl, že "tato jen nepatrně přepsaná euroústava není dobrá a je nebezpečím jak pro Evropskou unii, tak pro Českou republiku".

Kde to všechno začalo? V pondělí 12. května večer se v Náchodském Hotelu U Beránka uskutečnila diskuze o Lisabonské smlouvě. Přednášel o ní ředitel Centra pro ekonomiku a politiku, Petr Mach. Akci zaštítil náchodský senátor Petr Pakosta. Ten v úvodu upozornil na to, jak vypadá oficiální překlad Lisabonské smlouvy. "Uráží mě sama forma, kterou nám byla Lisabonská smlouva předložena," řekl senátor v narážce na fakt, že konsolidovaný text smlouvy s vyznačenými změnami, tak jak je v Senátu obvyklé, není v české verzi vůbec k dispozici. V tomhle se trochu Pakosta mýlí, k dispozici je v neoficiální verzi a dokonce v parlamentu. Informovanost senátorů o tom, co se děje, je zřejmě chabá. Více o smlouvě v mém starším článku "Nestarejte se, holoubkové, Evropa svoji smlouvu mít bude." Podrobnosti o námitkách proti textu Lisabonské smlouvy, neboli jen lehce poopravené odmítnuté ústavy EU, najdete na stránkách LisabonskaSmlouva.cz. Iniciativa, která se staví proti podpisu Lisabonské smlouvy pochází z MLOP - Mladé občanské platformy. Tyto webové stránky jsou součástí kampaně Mladé občanské platformy proti ratifikaci Lisabonské smlouvy. Hlavním cílem stránek je průběžně monitorovat postoje členů obou komor českého parlamentu k ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Jste-li proti ratifikaci Lisabonské smlouvy, můžete svůj postoj vyjádřit zadáním svého jména a mailu do připraveného formuláře. Já jsem už podepsal, ačkoliv se mezi mládež nepočítám a je to snad poprvé, co jsem nějakou petici podepsal. Historie mě spravedlivě posoudí či odsoudí. Nebo pochválí. Na rozdíl od naprosté většiny komentátorů a mediálních blafalů jsem poctivě celý text přečetl. Dvakrát. A je to pokračování cesty do pekel směrem k socialistické třetí říši, ačkoliv tentokrát nemají opatrní evropští politici plné huby nenávisti k židům a dokonce o nacistech hovoří jen s odporem. I když mi často jako náckové připadají a dokonce tak i svévolně a bohorovně jednají. Hlavně ti, které nikdo nezvolil: členové komise EU.

Pro vaši informaci: Komise je nezávislá na vnitrostátních vládách, které navrhují její členy. Úkolem komise je zastupovat a bránit zájmy EU jako celku. Pouze komise sestavuje návrhy nových evropských právních předpisů, které předkládá Evropskému parlamentu a Radě. Evropský parlament nemůže navrhovat žádné nové zákony. Každodenní práci Komise vykonávají administrativní úředníci, odborníci, překladatelé, tlumočníci a pracovníci sekretariátů. Jedná se přibližně o 25000 evropských úředníků. Evropská komise má čtyři hlavní úkoly: navrhovat právní předpisy Parlamentu a Radě, řídit a provádět politiku EU a rozpočet, vymáhat evropské právo (společně se Soudním dvorem) a zastupovat Evropskou unii na mezinárodní scéně, např. vyjednáváním dohod mezi EU a ostatními zeměmi. Více o komisi čtěte zde.
27.5.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.