Byl Klement Gottwald svině?

Promiňte mě ten poněkud drsný název dnešního článku. Následující citáty pocházející z huby Klementa Gottwalda se mě totiž dotýkají velmi osobně:
"My komunisté nesmíme připustit, aby živnostnictvo, jako početná složka národa, sedlo na lep těm nepoctivým politickým kejklířům, kteří se snaží pomluvami o našem plánu zestátňování drobných živnostníků očernit naší stranu v očích živnostníků," prohlásil v únoru 1946 tehdejší předseda KSČ Klement Gottwald na sjezdu drobných a středních živnostníků.

V květnu 1946 své sliby v Živnostenských novinách ještě rozvinul:"Co se praví o soukromých podnikatelých, živnostnících a obchodnících ve vládním programu, vypracovaném a schváleném již v Moskvě?
V kapitole o obnově hospodářského života se praví, že vláda se bude mimo jiné snažit "podporovat soukromou iniciativu podnikatelů, řemeslníků a jiných výrobců pomocí úvěrů, přídělů surovin, zadáváním objednávek a zajištěním odbytu hotových výrobků", že bude "podporovat oživení a rozmach solidního soukromého a družstevního obchodu poskytováním peněžního úvěru a zboží a potírání spekulace a lichvy".
V jiné kapitole se zaručuje, že majetek, který byl dříve odebrán v důsledku národní, politické a rasové persekuce, bude vrácen jim nebo jejich právoplatným dědicům...
Ve vládním programu není tedy ani slova o "znárodňování" či "združstevňování" živostníků, nýbrž naopak se tam mluví velmi jasně o podpoře soukromých podnikatelů a živnostníků.
"

Po dvou letech, v listopadu 1948 na zasedání ÚV KSČ, Gottwald jasně určil cestu pro sebranku vedenou komunisty: "Pokud jde o obchodní živnosti, musíme je suchou cestou zlikvidovat převzetím, výkupem, umrtvením, abychom co nejdříve měli distribuční síť až ke konzumentovi v ruce." Po několika měsících přinutili komunističtí komisaři mého otce k "dobrovolnému" předání svého miniobchůdku, ve kterém byl současně majitelem i prodavačem, do rukou znárodňovacích výborů.

10.05.2006, soudruh Vojtěch Filip, bývalý spolupracovník Státní bezpečnosti s krycím jménem Falmer, od roku 2002 místopředseda Poslanecké sněmovny, od roku 2005 předseda KSČM v ON LINE rozhovoru na iDNES.cz:
OTÁZKA: Tvrdíte, že dnes nemáte v programu nic, co by bylo v rozporu s demokratickými zsadami, svobodou podnikání, apod. Ale v roce 1946 i 1948 jste přece v programu také nic neměli o znárodňování živnostníků, o nuceném zakládání družstev, a všichni víme, jak to dopadlo. Když jste lhali tehdy, proč bysme vám měli věřit, že nelžete dnes? Jen hlupák se dvakrát spálí o tentýž oheň, nemyslíte?

ODPOVĚĎ: A jen hlupák udělá dvakrát stejnou chybu, aby přišel o důvěru občanů. Jinak nemáte pravdu, přečtěte si nejen volební program KSČ v roce 1946, ale třeba i Košický vládní program, tam je samozřejmě řada věcí, které se týkají znárodnění i združstevnění.

Ano, má pravdu, ten mazaný Filip. Pokud jde o sliby, v tom vždy komunisté vynikali a vynikají dodnes. Skutečnost je pak ale jiná. Takovým lidem se říká svině nebo slušněji podrazáci.
29.5.2008 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.