ČEZ a jeho větrný park za 27 miliard u Černého moře.

Náš milý výrobce, dodavatel silné a mohutné elektrické energie ČEZ a dobrodinec bude investovat zhruba 1,1 miliardy eur neboli 27 miliard českých korun do výstavby větrného cirkusu neboli farmy v Rumunsku, jak nás, přispěvatele na tyto zahraniční investice ČEZu, informovala ve svém prohlášení mluvčí firmy Eva Nováková. Větrníky budou stát 17 kilometrů v rumunské Dobrudži 17 kilometrů od pobřeží Černého moře nedaleko města Constanta. Pokud bude právě foukat silný vítr a všechny vrtule budou v pohybu, měla by mít tato elektrárna výkon cca 600 megawattů. Tímto výkonem a velikostí zabrané plochy by se měla tato farma stát největší přímořskou větrnou farmou v Evropě. Jak nám sdělil náš dobroninec, generální ředitel ČEZu Martin Roman, projekt významně posílí pozici Skupiny ČEZ v Rumunsku. Projekt je zcela připraven, má všechna potřebná povolení, včetně garantovaného připojení do sítě, technologie potřebné pro první fázi jsou také plně smluvně zajištěny.

A investice do větru budou pokračovat. Například ve firemním agitačním blogu na iHNed.cz píše generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák, že společnost plánuje v následujících 15 letech investovat do výstavby větrných elektráren celkem 20 miliard korun. Čeští občané jsou jistě rádi, že tak bohumilý rozvoj ČEZu mohou umožnit svými pravidelnými platbami za odběr elektrického proudu. Konec konců nežijeme již v nenáviděném komunizmu, kdy byl elektrický proud sice za hubičku, ale naše lidská práva a demokracie stály za starou bačkoru. A ti politici tenkrát a dnes! I když jsme si ten přechod ke kapitalizmu představovali trochu jinak, chápeme, že rozvoj evropské a světové ekonomiky musí pokračovat za každou cenu a někdo to zaplatit musí. A nevyužít k tomu sílu větru, kterému komunisté nedokázali ani poručit, by bylo velkou chybou.

"V poslední době jsme svědky téměř davové hysterie namířené proti instalaci větrných turbín v krajině. Mnohdy jde přitom o založena na zavádějících nebo nepravdivých faktech," píše ve svém blogu s velkým rozhořčením Josef Sedlák, další z řady generálních ředitelů ČEZu, tentokrát generální ředitel Obnovitelné zdroje. Tvrdí ve svém článku, že "Když selže většina iracionálních argumentů, uchylují se odpůrci „větrníků“ k dosud téměř spolehlivě fungujícímu příběhu o dotovaných výkupních cenách obnovitelných zdrojů (pro větrnou energii stanovena Energetickým regulačním úřadem pro letošní rok na 2,46 Kč/kWh) a spolehlivém výnosu pro stavitele věrných elektráren. Jenže i tady už zdaleka ne všechny nedávné závěry platí. S rostoucí velikostí větrných elektráren se začaly zlepšovat měrné ekonomické parametry, zejména náklad na instalovaný 1 kW výkonu. Takže cena, za níž dnes vyrábíme elektřinu z větru, už je na úrovni některých uhelných elektráren."

A to je pro nás skutečně povzbudivé a přesvědčující zejména proto, že cena nejen hnědého uhlí neustále roste a tak v nedaleké budoucnosti bude snem každého občana mít vlastní větrnou elektrárnu na své zahradě nebo na střeše paneláku, kde podle mého pozorování fouká zvláště silný vítr a navíc se ušetří za stavbu vysokého stožáru. Jako doplňkový zdroj budou sloužit solární články a parogenerátor na bioplyn z vlastního zdroje. Tepelná čerpadla nám pak zajistí vytápění a celý ČEZ nám bude ukradený. Přeji vám krásný, mírně větrný den slibující docela slušnou výrobu elektrického proudu, i slunce vám občas dopřeje ohřát vaše ekologické kolektory na horkou vodu i sluneční články posílající elektřinu do vašich akumulátorů, které poslouží pro svícení a poslech naší milé české televize, někde už i digitální. Buďte dobří a plaťte včas faktury.
29.8.2008 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.