Kde budou vlastně povinné zimní pneumatiky?

C15a - C15bDopravní značka č. C 15 - Zimní výbava přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N v období od 1. listopadu do 30. dubna pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm na všech kolech a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm u všech hnacích kol. Použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů. Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka E 12 s uvedením odlišné úpravy doby platnosti. Příkaz vyplývající ze svislé dopravní značky Zimní výbava (č. C 15a) nekončí na vzdálenější hranici nejbližší křižovatky, její platnost ukončuje až svislá dopravní značka Zimní výbava – konec (č. C 15b). Více viz VYHLÁŠKA č. 202/2008 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo dopravy na poslední chvíli rozhodlo, že se i po dálnici D1 bude muset jezdit od listopadu do dubna na Vysočině se zimními pneumatikami. Tato povinnost platí jen na Vysočině mezi Humpolcem a Jihlavou. Přesné umístění značek zatím nebylo potvrzeno. Podle informace ze stránky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se teprve projednává úsek Humpolec (exit 90) - Jihlava (exit 112). Platnost značek může být v případě vyšších teplot zrušena přeškrtnutím značky nalepovacími reflexními páskami. Řidič v autě s letními pneumatikami projíždějícím silnicí označenou značkami C15 bude riskovat pokutu až 2000 korun a navíc jeden trestný bod.

Motoristé ale nemají příliš šancí se dopředu dozvědět, kde přesně nové dopravní značky platí. Jediná informace je v případě silnic a dálnic k dispozici na na výše zmíněných stránkách ŘSD. O tom, kam umístí tyto značky obce či kraje, neexistuje žádný souhrnný přehled a tak z toho vyplývá jasný závěr: pokud se chystáte i v zimě jezdit po krajích českých, obujte svého miláčka či náklaďák do zimních pneumatik. U osobního automobilu je nejšikovnější mít celou sadu kol se zimním vzorkem a jen kola přehodit. Což si nakonec i ten největší nešika může případně udělat sám. Problémem pro řadu motoristů bydlících ve městě a nevlastnících chatu může být ovšem to, kam si přes zimu uloží ty gumy či kola letní a naopak. Pak mu nezbývá než použít služeb řady servisů, které nabízejí úschovu pneumatik či kol. Za cenu kolem 450 - 500 korun za úschovu do další výměny si tak chytře zajišťují stálé zákazníky. Pokud jsem z různých cenových nabídek pochopil, celkem vás to přijde za rok na cca 1000 korun (2 x 500).

Že patříte mezi ty, kteří nedali na mé letní rady o výhodném nákupu zimních pneu? Pak je musíte koupit teprve teď, nejlépe tak, že si je "zdarma" necháte dovézt až do domu. V každém případě od 1.listopadu nastává ve věci zimní výbavy na silnicích typický český chaos. Proč si naši milí zákonodárci, kteří už každému lezou krkem, nevzali příklad z Rakouska - zimní pneumatiky povinné v zimě všude - je charakteristické pro jejich obecně idiotský přístup k zákonům. Jistě se ale po zimních zmatcích dočkáme další novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Mám pro ty magory jeden návrh: od nadmořské výšky 500 metrů jsou zimní gumy povinné všude. Jezdím totiž v zimě jen chatu a ta je ve výšce 450 metrů.
3.11.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.