Nová strana: jak moc napravo půjde Petr Mach?

"O založení strany velmi vážně uvažuji, debatuji o tom s několika lidmi. Jestli se k něčemu odhodláme, závisí do značné míry na tom, jak dopadne kongres ODS. Bude záležet na tom, jak se kongres postaví především k programovým věcem," prohlásil před několika dny výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach. Důvodem k založení nové strany je podle něj potřeba inteligentní pravicové politiky: "Jestliže by ke vzniku nové strany došlo, tak bych v ní chtěl určitě být politicky aktivní. Jde o to, že já a se mnou mnoho dalších lidí se už nemůžeme dívat na to, jak preference pravice klesají a jak věrohodnost pravicové politiky klesá. Myslím, že se s tím něco musí dělat, protože si nepřeju, aby v roce 2010 vyhráli ve volbách komunisté nebo sociální demokraté. Udělám všechno pro to, aby tady byla prováděná inteligentní pravicová politika," řekl Petr Mach před pár dny v rozhovoru pro HN.

Zatím to vypadá, že bude-li nová politická strana založena, její program se především soustředí na negování politických kroků a ideí nejen komunistů či přátel pantáty Paroubka, ale i vyslovením nesouhlasu s "levicovými" ekologickými nápady strany zelených a také s řadou chybných politik realizovaných ODS. Již teď Mach definuje jako hlavní bod politického programu chystané strany jasný nesouhlas s ratifikací Lisabonské smlouvy a naopak pevnou podporu výstavbě amerického protiraketového štítu. Nevím, nakolik je to dnes v rámci EU právně možné, ale Mach by nejspíše také rád zrušil všechny podpory výroby "ekologických" paliv z potravin jako je pšenice či řepka a také podporu výstavby větrných či slunečních elektráren. Také by rád šel do boje s manažery ČEZu o ceny elektrické energie, za což by jistě sebral u voličů cenné body.

Politici v kruhovém ringuKdysi jsem napsal úvahu o tom, že politické spektrum názorů a stran si nelze představit jako přímku, na které jsou "vlevo" komunisté a socani, uprostřed lidovci a "vpravo" ODS. Že si toto spektrum představuji jako kruh, jak je ostatně patrné na přiloženém obrázku. Když se tedy vrátím k otázce "jak moc napravo" chce Petr Mach novou stranu zavést, je to skutečně na pováženou: má totiž možnost využít některá politická, či spíše občansky bolestivá témata, kolem kterých stávající parlamentní strany chodí jako kolem horké kaše a kterých se zatím zmocnily jisté skupiny označované jako extrémistická hnutí či mimoparlamentní strany jako je Dělnická nebo Národní strana. Abych se vyhnul zužujícím označením jako je "cikánský problém", použiji raději označení "nepřizpůsobiví občané", příliv cizinců nebo další požadavky homosexuálů. Nově vznikající strana by se měla těmito problémy vážně zabývat a přijít s návrhy na jejich řešení. Nebo alespoň pro začátek definovat svůj postoj. Bude jistě riskovat, že ji představitelé parlamentních stran, někteří novináři a publicisté či politologové i zástupci NGO označí za populistickou či dokonce extrémně nebezpečnou stranu. Vyhnout se ale těmto tématům by byla velká chyba a potencionální voliči by jistě rádi věděli názory představitelů této nové, jak se zdá u jisté nemalé skupiny občanů docela toužebně očekávané strany. Doufejme, že se strana narodí co nejdříve, pokud již hodina porodu neproběhla v době, po kterou jsem se zamýšlel nad jejím budoucím směřováním.
10.12.2008 12:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.