Ohlédnutí o deset let zpátky: vstup do NATO.

Projev prezidenta republiky Václava Havla při slavnostním podpisu listiny o přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě.
Pražský hrad, Trůnní sál, 26. února 1999 (Ahaswebovy noviny):

"Protokol, který jsem právě podepsal, má pro nás a naše potomky vpravdě historický význam. Po mnoha staletích dramatické existence našeho státu je jeho bezpečnost konečně pevně a dobře zaručena, neboť se stává nedílnou součástí bezpečnosti celého euroamerického světa. Členství v Severoatlantické alianci je pro nás nadějí i závazkem: dává nám naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována jakémukoli agresorovi, a zároveň vyjadřuje naše jasné odhodlání spoluodpovídat za svobodu národů, lidská práva, demokratické hodnoty a mír na našem kontinentě. Milí spoluobčané, dovolte mi osobní poznámku: když jsem byl před deseti lety ve vězení, vskutku jsem netušil, že za dva roky budu vyhlašovat v Praze jménem Varšavského paktu jeho zrušení a za dalších osm let podepisovat jménem České republiky její vstup do NATO. Myslím, že málokomu dal běh událostí možnost a čest, aby se v tak krátké době mohl podílet na změnách tak významných pro jeho zemi i pro svět. Mám důvod být vděčný svému osudu."

Pokud jde o naše atlantické spojenectví s USA, Václav Havel svůj postoj nezměnil ani v roce 2008, kdy se připravovalo uzavření smlouvy o výstavbě amerického radaru. Tehdy doslova řekl: ""Američané od nás poprvé něco chtějí. Vždycky jsme chtěli my něco od nich. Chtějí od nás maličkost. A my začínáme dělat drahoty," prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce v březnu 2008. "Mě trošku rozčiluje, že desítky let stovky tisíc lidí mlčely k tomu, že tady jezdí desítky tisíc sovětských tanků a pohybuje se, já nevím kolik, 70.000 sovětských vojáků, proti tomu nezazněl jediný hlas. A ve chvíli, kdy přišla svoboda, mimo jiné rovněž dík Američanům, a my smíme mluvit bez potrestání, tak najednou váháme. A demonstrujeme tím naši domnělou suverenitu," prohlásil Havel.

První z plánovaných protestů české Ligy starostové proti radaru a hnutí Nenásilí se konal 18.února 2009 před Evropským parlamentem. Na dopolední manifestaci bylo odhadem několik desítek lidí, převážně Čechů. Podle organizátorů přijelo na pozvání českých komunistů a ostatních politických stran evropské levice proti plánům na výstavbu americké radarové základny v Česku protestovat 160 lidí, z toho 130 Čechů a 30 cizinců z blíže neurčených zemí.
25.2.2009 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.