Cesta do pekel na čínském koni.

Být na živu Karel Čapek, nijak by se nedivil hrátkám, které se provozují dnes mezi USA a komunistickou Čínou. Karel Čapek jistě nebyl žádný xenofob, ale přesto před šedesáti lety varoval Evropu před tzv. žlutým nebezpečím. Obával se, že původní evropské obyvatelstvo bude vytlačeno přílivem přistěhovalců žluté rasy z východu. Zejména měl na mysli Číňany, protože už tehdy, před druhou světovou válkou, bylo zřejmé, že je Číňanů jako kobylek a že budou mít snahu se dostat dále do světa stejně jako onen létající hmyz. Pod vlivem této své prognozy dokonce napsal světoznámý román Válka s mloky, jeden z prvních světově známých scient fiction románů. Samotný pojem "žluté nebezpečí" si ale nevymyslel. Vznikl v USA na konci 19.století jako reakce na zvyšující se imigraci Číňanů do Ameriky. V roce 1882 byl dokonce zákonem omezen počet čínských přistěhovalců na 1000 ročně. Byli to přitom právě čínští kůliové, moderní otroci, kteří postavili nejen železnici napříč Amerikou.

A co se vlastně děje? USA se potácejí ve finanční a ekonomické krizi, Obama cpe dolary do krachujících bank a firem a na otázku, kdo to financuje, dostanete jednoduchou odpověď: Čung-chua žen-min kung-che-kuo, česky Čínská lidová republika. Americká vláda potřebné peníze "vyrábí" vydáváním státních dluhopisů a Čína je nakupuje díky bohatým státním rezervám v amerických dolarech. K dnešku již čínská vláda nakoupila těchto dluhopisů za neuvěřitelných 696 miliard amerických dolarů a tato mezinárodní "spolupráce" kapitalistické a komunistické velmoci bude nepochybně pokračovat. Čínská národní banka přišla těsně před srazem G20 v Londýně s neuvěřitelným nápadem na zavedení celosvětové rezervní měny, která by měla prakticky nahradit dolar i euro (pramen).

V Londýně se sice o tomto návrhu oficiálně nejednalo, přesto jedním z nejdůležitějších setkání Obamy bylo jeho jednání s čínským prezidentem. Po setkání s prezidentem a generálním tajemníkem Komunistické strany Číny Chu Ťin-tchaem před zahájením summitu G20 Obama uvedl, že Washington a Peking zintenzivní spolupráci při řešení globálních finančních problémů. "Prezidenti se shodli na tom, že je třeba učinit jisté změny ve vedoucích strukturách finančních institucích," uvedl Bílý dům. "Finanční summit G20 bude vydávat aktivní signály: vedoucí přestavitelé zemí, jejíž HDP přestavuje 85 procent světa, se společně snaží zbránit depresi globálního hospodářství. Už je skutečně jisté, že se svět rozloučí s finančním systémem a finančním rámcem vytvořeným po druhé světové válce v čele s USA. V mezinárodním hospodářském koordinačním mechanismu se má posilovat postavení rozvojových zemí, což vyjadřuje novou rovnoměrnost v mezinárodním politickém dialogu," uvedlo China Radio. Jedno je jisté: Čína předvádí světu, že totalitní komunistický systém bez pozlátka demokracie je budoucností lidstva. Komunistický otrok je totiž poslušnější než odbory a lidskými právy zpovykaný západní dělník. Topolánek, hrdina mezinárodního tisku, měl sice na mysli peklo ekonomické, otázkou ale je, zdali nám nechystá G20 peklo komunistické, vhodně prozápadně reformované. Více o budoucnosti najdete v knize Poslední dny Evropy…, kterou napsal Walter Laqueur kráčející ve šlépějích Karla Čapka. Alespoň pokud jde o to nebezpečí přicházející ze země přičinlivých mloků.

Co se mě týče, zasadil jsem včera o dva řádky brambor navíc, jeden nikdy neví jak budou pokračovat naše obchody s Egyptem a jinými rozvojovými zeměmi, které nám dodávají potraviny. Pokud se vyplní proroctví pana Lagueura o tom, že nám Číňané pomohou vyhrát nad zlotřilými islámskými teroristy, je na čase sa začít zajímat o kurzy čínského jazyka a zkoumat možnosti pěstování rýže v Čechách a hlavně na jižní Moravě. Přeji krásný slunečný a nečekaně teplý den, jaro je skutečně tady.
2.4.2009 11:05 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.