Není ta správná doba pro koupi počítače.

Pilný čtenář těchto novin si jistě pamatuje článek o očekávaném příchodu nové verze operačního systému Windows 7 a o mém pokusu jej vyzkoušet na poněkud starší šunce. Mohu potvrdit, že se tato wokna povedla určitě lépe, než Visty a tak udělali dobře ti, kteří vydrželi se starými dobrými ixpéčky. Pokud se tedy chystáte nahradit svůj postarší počítač novým, určitě si počkejte, až se budou prodávat s nainstalovanou českou verzí Windows 7. Podle posledních zpráv to bude možná ještě před zahájením nového školního roku. Až budete počítač kupovat, dejte si pozor především na grafickou kartu a její ovladač, který musí být testovaný pro Windows 7. Microsoft zveřejnil program Windows 7 Upgrade Advisor Beta, kterým můžete zkontrolovat počítač a zjistit, zda má všechny parametry pro Windows 7 (více informací):

  • 32-bitový či 64-bitový procesor s frekvencí 1 GHz a více,
  • alespoň 1 GB operační paměti pro 32-bitový systém / 2 GB operační paměti pro 64-bitový systém,
  • pevný disk s kapacitou minimálně 16 GB pro 32-bitový systém / pevný disk s kapacitou alespoň 20 GB pro 64-bitový systém,
  • grafická karta podporující DirectX 9 a Windows Display Driver Model 1.0 a vyšší.

Zatím to vypadá, že se ze všech výrobců grafických karet nejvíce snaží AMD, který garantuje u karet serie ATI Radeon™ HD 4000 a ATI Radeon™ HD 3000 plnou kompatibilitu s DirectX 10.1. Seznam karet AMD, které vyhovují Windows 7 najdete nejlépe na stránce downloadu ovladačů. Svoji kartu jsem tam bohužel nenašel a tak budu muset jako daň technickému pokroku koupit novou.
20.5.2009 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.