Používáte stále ještě Windows XP?

Jak říká můj tříletý vnuk, když se chce zařadit do nějaké zajímavé společnosti, "já taky". Ne že bych nefandil pokroku, ale jedním důvodem byla jistá nedostatečnost mého počítače, kterou jsem objevil, když jsem železo testoval, zda se na něm dá provozovat Windows Vista. Chyběla paměť a také grafická karta ATI Radeon™ 9250 se ukázala jako nevyhovující. Později jsem zjistil, že jsem o nic nepřišel a Windows XP Professional mě slouží výborně až dodnes. Možná, že časem zkusím nejnovější Windows 7, ale nejspíš až s koupí nové nadupanější mašiny. Proto jsem zapátral, zda bude možné Windows XP ještě nějakou dobu provozovat bez obav.

V současné době již Microsoft omezil aktualizaci Windows XP pouze na opravu chyb, které jsou rizikové v souvislosti s bezpečnostní ochranou systému. Všechny ostatní aktualizace jsou k dispozici pouze podnikům a organizacím, jež si je již dříve předplatily či jsou součástí speciálních programů Microsoftu zajišťujících plnou podporu jejich operačních systému po maximální možnou dobu. Fáze tzv. prodloužené podpory bude trvat až do 8.dubna roku 2014 a až do tohoto data budou všichni uživatelé moci zdarma instalovat bezpečnostní aktualizace operačního systému skrze službu Windows Update. Podrobné informace najdete také v přehledu životních cyklů a podpory produktů společnosti Microsoft.

Ačkoliv byl oficiálně prodej Windows XP ukončen loni v červnu, stále se ještě doprodávají jak krabicové verze, tak verze OEM. Zakoupíte-li si dnes systém Windows Vista Business nebo Windows Vista Ultimate, získáte automaticky právo přejít zpět na systém Windows XP Professional (downgrade). Řadu dalších informací najdete v dokumentu Budoucnost systému Windows XP.

Pokud musíte z nějakého důvodu koupit nyní počítač s Windows Vista nebo XP, ověřte si, aby byl použitelný i pro Windows 7 (více viz zde). Microsoft totiž slibuje, že všichni, kteří si koupí počítač s Windows Vista v době blízké uvedení Windows 7, dostanou kopii nového systému buď zcela zdarma, případně za malý poplatek. Tato sleva se bude vztahovat ale pouze na Vista Home Premium a dražší, tedy ne na levnější Windows Vista Basic. Microsoft rovněž nevyloučil, že by se Windows 7 prodával levněji i těm, kteří už vlastní Windows Vista. Termín, od kterého bude tato možnost platit, nebyl zatím zveřejněn. Předpokládá se, že to bude konec léta.

Windows 7 bude na trhu celkem šest verzí - Starter, Home Premium, Professional, Enterprise a Ultimate. Základní "Windows 7 Basic" bude na trhu jen v rozvojových zemích. Cena produktu zůstává i nadále neznámá. Ve druhé polovině května však zástupci Dellu uvedli, že Windows 7 bude mnohem dražší než starší verze. Microsoft již oficiálně potvrdil dnes v noci termín uvedení nového operačního systému Windows 7. Na celosvětovém trhu se tedy objeví 22. října 2009.
3.6.2009 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.