Plasty ničí život v moři.

Vědecké lodě se vydaly prozkoumat "ostrov" plastového odpadu, který byl objeven, jak pluje v Tichém oceánu. Nejedná se o ostrov, na který byste mohli vystoupit suchou nohou. Tak daleko ještě zkáza oceánu nepostoupila. Ostrov-neostrov je ale neuvěřitelně rozsáhlý: zaujímá rozlohu dvakrát větší, než je území amerického státu Texas, tedy asi 1 400 000 km čtverečních! Vědci hodlají posoudit, jak plovoucí plasty škodí mořskému ekosystému. Již bylo zjištěno, že se plasty plovoucí pod vodou rozpadají na malé kousky a toxiny v nich obsažené zabíjejí vše živé: plankton, ryby, ptáky i mořské želvy. Není zcela jasné, kde se tato obrovská plovoucí hromada odpadků vzala. Někteří odborníci tvrdí, že odpadky pocházejí z pláží a lodí, jiní ale podporují názor, že jsou to především odpadky z pevniny vyvážené záměrně na volné moře. Plovoucí "ostrov" podle všeho vznikl postupně, kdy oceánské proudy soustředily plovoucí plastový odpad do oblasti mezi Havají a Kalifornií.

Vynález plastů vyráběných především z ropy se tak stává osudným pro mořský život a tak není daleko doba, kdy se mrtvé moře bez ryb stane jen jednou velkou skládkou. Možná, že světová ekonomická krize tento proces přibrzdí, ale hromadění plastových jedovatých odpadků skončí až tehdy, kdy dojdou zásoby nafty. V roce 2002 jsem v jednom článku namířeném proti plastům v každodenním životě napsal: "Za starých časů jsem chodil coby děcko do mlékárny (už dávno žádné nejsou! ) s bandaskou pro mléko. Než nám komunisti zrekvírovali malý koloniál (jedná se o starodávné označení obchodu se smíšeným zbožím), sám jsem otci často pomáhal mléko nalévat z konve takovou speciální naběračkou. Ještě ji mám schovanou. Máslo se krájelo z velkého kusu do kousku papíru, zrnkové kafe se sypalo do papírového kornoutu a pro pivo jsem chodil se džbánem do hospody na rohu. V té hospodě chladil hospodský pivo přírodním ledem z Braníka. Naše tehdejší konání tenkrát bylo z dnešního osvíceného pohledu veskrze ekologické, jediným odpadem byl neškodný papír. Kdo by proboha dnes něco takového dělal? Všechno nahrneme v marketu do igelitových tašek a jediné, co nás rozčiluje, je neustálé vynášení odpadkových košů, a také fakt, že popeláři - vlastně odpadáři, neodvážejí odpadky včas. Stálo by za úvahu, zda by se v rámci distribuce bio potravin prostřednictvím speciálních obchodů nemohl zavést prodej mléka do bandasek."

Proto mě v této souvislosti potěšil včera televizní záběr ze Slovenska, kde v Bánovciach nad Bebravou firma MVL Agro Malé Chlievany nainstalovala automat na mléko. Má třistalitrovou nádrž a každý si může načepovat do přinesené nádoby čerstvého nepasterizovaného mléka, kolik chce. A je o pět centů levnější než vedle v obchodě. Faktem je, že si tam na záběru v televizi kupující čepovali mléko do petlahví, nejspíše proto, že starou smaltovanou bandasku, která bývala nepostradatelnou v každé domácnosti, už dávno vyhodili do sběru. Ale i to, že použijí petláhev vícekrát a že se možná začnou shánět po lepší neplastové nádobě, je pozitivní. Zdá se, že se opět potvrdilo podezření, že Slováci mají po svém odtržení čím dál více dobrých nápadů, které jaksi v Česku chybí. Díky jim za nápad s automatem na točené mléko, třeba se to uchytí i u nás, kteří se tak často považujeme za chytřejší národ. Více o čepování mléka v Bánovciach nad Bebravou čtěte také v SME.sk.

Dosti děsivé video o ostrově plastů nazvané The Great Pacific Garbage Patch - Good Morning America najdete na YouTube.
7.8.2009 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.