Jaké jsou důvody pro přechod na Windows 7?

  1. Omezený a později žádný servis Windows XP v rámci "životního cyklu" této verze. Pro XP Home už žádná podpora není a pro Windows XP Professional se poskytuje jen aktualizace zabezpečení (oprava bezpečnostních chyb) neboli "Prodloužená odborná pomoc", která skončí 8.4.2014.
  2. Vyšší bezpečnost a pro uživatele Windows Vista méně obtěžující UAC (User Account Control, méně známé české označení je Řízení uživatelských účtů)
  3. Nové a lepší administrátorské funkce Windows 7.
  4. Lepší uživatelské prostředí a nástroje včetně těch na řešení problémů.
Krátké video Billa Detwilera (Head Technology Editor of TechRepublic) známého jako IT Dojo uvádějící důvody pro přechod na Windows 7 najdete na TechRepublic.com.

Je zřejmé, že převážná část "starých" uživatelů Windows, kteří dodnes používají Windows XP a nepřešli na verzi Vista z řady důvodů, budou přecházet na Windows 7, pokud to dovolí jejich počítač. Někteří budou provádět HW upgrade zejména grafických karet, disků a paměti, pokud to jejich konfigurace dovolí a pokud to bude pro ně finančně výhodnější, než koupit nový počítač. Upgrade operačního systému Windows XP na Windows 7 za nižší cenu Microsoft ale neposkytuje a tak bude tento přechod pro ně znamenat koupi nové verze Windows 7. Stejně tak bude z řady důvodů nutné na starý počítač použitelný pro Windows 7 nová "okna" nainstalovat "z čisté vody", neboli na čistý naformátovaný disk respektive oddíl disku. Nejchytřejší způsob, jak přejít na nový OS bez ztráty funkčnosti je dokoupit druhý disk a nový systém na něj nainstalovat. Do doby, než se podaří zprovoznit všechny úlohy a aplikace a vyřešit všechny případné problémy s drivery můžete bez problémů pracovat pomocí dual bootu na starém systému. Nejlevnější variantou pro jednotlivce se tedy stává opět známá a tolik diskutované levnější OEM verze, o které jsem psal nedávno.

Nelze pochybovat o tom, že Microsoft doufá, že zisky při prodeji Windows 7 překonají neúspěchy prodeje nepovedených Windows Vista a zahýbají také trhem nových počítačů i jednotlivých komponent, v což pochopitelně doufají výrobci a prodejci "železa". To by mělo mít celosvětový pozitivní vliv na překonání ekonomické krize. Že by Microsoft spasil svět před krachem, vydělal další miliardy a věnoval je na charitu? Nejspíše ano. Někdy mi ty Gatesovy metody podnikání zavánějí minimálně socializmem. Ale co, dobrovolně bychom na očkování dětí v Africe nepřispěli a takhle nás Bill donutí konat dobro.

I když ještě nebyly ceny Windows 7 pro český trh stanoveny, dá se očekávat, že budou spíše stejné jako u dosud prodávané verze Vista nebo dokonce nižší. Nejvýhodnějším nákupem se v tomto okamžiku jeví koupě OEM verze Windows Vista s bonusem na bezplatné získání upgrade na Windows 7 (technologická záruka). Riskujete jen jediné: že prodejní verze Windows 7 budou ještě levnější než dnes silně zlevněné verze a prakticky neprodejné verze Windows Vista. A to je podle mého názoru velmi malé riziko maximálně v rozsahu sto korun. Spíše těch sto korun vyděláte.
14.8.2009 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.