Vy ještě nemáte datovou schránku?

Za 25 dnů si mají úřady s firmami začít místo doporučených dopisů posílat zprávy do elektronických schránek. Jenže firmy zatím takzvané datové schránky ignorují a úřady je nestíhají zavést. Schránku si aktivovala jen asi každá desátá firma a každý dvacátý úřad. Ministerstvo vnitra i Česká pošta, která systém schránek provozuje, se obávají, že po přihlášení všech firem systém zkolabuje. "Jestli se všichni připojí na poslední chvíli, systém nemusí být průchozí," připustil generální ředitel pošty Petr Sedláček. Oddálit start však nelze. "Termín je určený zákonem a jakákoliv diskuse je už zbytečná," řekl poněkud nepřesně ministr vnitra Martin Pecina.

Podle zákona č. 300/2008 Sb. měl být totiž provoz datových schránek zahájen již 1.července 2009, novela zákona o archivnictví a spisové službě ostrý start datových schránek ale odložila a určila období od 1. července do 31. října jako testovací. Ostrý start je tedy 1.listopadu 2009. Přesto je zřejmé, že nic neprobíhá tak, jak si autoři projektu představovali. Z 280 tisíc k dnešnímu dni zřízených datových schránek je aktivních jen 30 tisíc. Státní úřady ale přesto přestanou posílat firmám úřední dopisy a nahradí je zasíláním datových souborů přes datové schránky. 50 000 firem zatím kvůli špatným údajům v obchodním rejstříku nedostaly instrukce a budou muset řešit situaci samy. Možná jim může pomoci aplikace Microsoftu, která řeší komunikaci s datovou schránkou prostřednictvím programu Outlook z balíku Office. To může být vhodné zejména pro malé firmy. Pokud jsou ovšem držiteli licence tohoto nijak levného softvéru. Datovou schránku si musí zřídit jak všechny státní orgány, tak právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku.

Více o datových schránkách: video o používání datové schránky najdete zde, videozáznam školení o datových schránkách si můžete zakoupit za 540 Kč zde, potřebný softvér pro převod dokumentů do formátu PDF například zde. Všechny potřebné základní informace najdete na stránkách DatoveSchranky.info. A článek o datových schránkách z mého pera je zde. Nemůžete popřít, že jsem vás nevaroval včas. Přeji vám hodně úspěchu ve zvládnutí této poněkud převratné metody komunikace se státními úřady.
7.10.2009 08:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.