Vánoční šílenství v těchto dnech vrcholí.

Otcové úplných heterosexuálních rodin vláčí domů ukořistěné smrčky, borovice, stříbrné smrčky a jedle. V neúplných ženských rodinách celá režie padá na bedra vysílených matek, zatímco opuštění a odvržení otcové propadají depresi v ubytovně pro bezdomovce nebo se zpíjejí kdesi pod mostem, v lepším případě oslavují svátky se svými přítelkyněmi doufajícími v manželský svazek. Od roku 2004 už nemusí "slavit" Vánoce vojáci základní služby v kasárnách. Místo nich jsou na stráži pouze námezdní žoldnéři ochraňující naši zemi za peníze zejména na zahraničních misích (nebo snad misiích???). Smutně jako vždy slaví Štědrý den i železničáři, energetici, lékaři a další, kteří musí udržovat tuto industriální společnost v chodu.

Největší radost z Vánoc mají majitelé obchodů všeho druhu od pouličních stánkařů až po prezidenty prodejních řetězců. Každý by měl najít pod stromečkem alespoň jeden dárek a tak se utrácí, v některých rodinách hodně a na dluh. Kupují se i nevhodné dárky, totiž věci užitečné, které by se stejně musely pořídit, kupuje se spousta s prominutím blbostí, které se stejně po jisté době vyhodí. Pokud mám snad dárkománii vzít na milost, tak jedině v případě, kdy děti cosi neuměle vyrábějí téměř z ničeho, případně dárky pro ně vyrábějí obdobným způsobem jejich rodiče či příbuzní. O něco níže na mém stupni hodnot jsou věci zkonzumovatelné, pokud možno zdravé. Také všelijaké ty ozdoby na stromeček a svíčky, ale jen z pravého vosku. O těch průhledných gelových nalitých do různých sklenic koluje informace, že jsou rakovinotvorné.

Na Štědrý den také navštěvujeme místa posledního odpočinku našich blízkých. Vhodná doba je odpoledne poté, kdy je již ozdoben vánoční stromek. Návrat je třeba uskutečnit tak, abychom nepřišli o pohádku Tři oříšky pro Popelku, kterou zase budou dávat na Nově. Na Štědrý den silné nátury pěstující starodávné zvyky neobědvají, aby viděli zlatá prasátka. No, nikdy jsem je neviděl, protože se něco takového přece nedá vydržet. Zato si ale mohu stále ještě myslet, že zlatá prasátka skutečně existují.

Podle nejnovějších teorií existuje i Ježíšek. Sídlí prý na odvrácené straně Měsíce a bedlivě sleduje vše, co se u nás děje. Jak to dělá, když na nás nevidí, nevím, možná má periskop. Nemá ale rád Santa Clause, který je komerční zpotvořeninou Svatého Mikuláše a jakéhosi severského skřítka. A vymysleli jej reklamní agenti firmy Coca-Cola v roce 1931. Zdá se, že celonárodní úsilí na zničení Santa Clause slaví letos poprvé výrazné úspěchy, protože se tento obézní dědek s debilními soby v reklamách téměř neobjevuje. Nakonec ten neviditelný Ježíšek vyjde v letošní krizi také levněji.

Způsoby slavení Vánoc jsou v různých zemích různé. Domnívám se, že ale ten náš český, moravský a slezský způsob je ten nejlepší. Cizinci se nám diví, proč máme na stole večer kapra. Jsou to nevzdělanci a hlavně neznabozi: kapr je přece ryba a to je pradávný křesťanský symbol. Pro křesťany ryba symbolizovala Ježíše Krista (hlásky řeckého slova ichthys - ryba jsou totiž počátečními písmeny slov Iesús CHristos Theú HYios Sotér - Ježíš Kristus, Boží syn, Spasitel), přibližovala události jeho života a chudobu, v níž přišel na svět.

Stromeček jsme, pravda, okopírovali od Němců. Jak je vidět, nepocházelo od nich vždycky jen to nejhorší, například také díky Hitlerovi jezdíme po silnicích vpravo. Nejdůležitější je, že se u nás dárky rozdávají už na Štědrý den. To třeba Angláni i Amíci si musí počkat až do druhého dne, protože ten jejich šílený Santa Claus jim je hází do komína v noci, když už spí. Chudáci děti. Navíc, náš Ježíšek je neviditelný, což přispívá k jeho velikosti a tajemnosti.

Na Boží hod se sejde rodina u oběda nejlépe u husy, protože ty americké krůty či krocani jsou přece suché až to praští. Není nad mladou českou husičku! A odpoledne jdeme na návštěvu k příbuzným a přátelům, nebo oni přijdou k nám se pochlubit, o kolik dětí se jejich rodiny zase rozrostly. Aspoň u nás to tak chodí a je to již mnohaletá tradice. Přinesou co upekli, pojíme a popijeme, probereme v řeči co se dá. Prostě taková dobrá sešlost.

Zde se můžete v mých článcích vrátit do minulosti: Postupná likvidace Vánoc v Británii, Odkud se vzal prosinec a Štědrý den probíhal v naší rodině tak, jak to má být... Přeji vám všem hezké prožití Vánoc.
23.12.2009 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.