Zfalšovaný novoroční projev prezidenta Václava Klause,

který na Silvestra uveřejnil server DenikReferendum.cz, měl podle šéfredaktora Jakuba Patočky upozornit na nesmyslnost Klausových názorů. Pravdou je, že se ve skutečnosti Patočka pokusil zachránit touto mystifikací obchodní úspěch svých pochybných "novin". Doufal, že se zastánci či odpůrci Václava Klause vrhnou na stránky Deníku referendum, každý zaplatí minimálně požadovaných 50 korun, aby mohli diskutovat a získaný obolus pak páni redaktoři ve veselé náladě propijí. Nic z toho se nestalo: jen jediný "profesionální" zdejší diskutér pan Štampach k "humoristickému" pokusu poznamenal:

"Uveřejnit text projevu prezidenta pár hodin před jeho přednesením v televizi, to zcela jistě není to, čím by mohl Deník Referendum potenciální čtenáře zaujmout. Nemyslím, že by zrovna to byl ten alternativní typ žurnalismu, který by se zde dal čekat. Nepatří snad k seriózní novinářské práci ověřování informací, zvláště, když čtu na Novinkách.cz, že mluvčí Hradu tuto verzi projevu označil za nesmyslnou?
Budou-li novináři DR tak investigativní, že odhalí nějaký špinavý kšeft, který by jinak zůstal utajen, budu jim tleskat. Zde mám velké pochybnosti, Přínosem pro mne by uveřejnění textu projevu nebylo ani v tom případě, že bych ho na Nový rok přesně v této podobě slyšel. Mám ovšem v poledne lepší zábavu.
" Diskuse očekávaná Patočkou naivně doufajícím v zisk na stránkách DR se konala naopak na stránkách deníků, které uveřejnily o tomto "počinu" zprávu.

Ten opravdový projev prezidenta Václava Klause stojí za to si přečíst. Není v něm nic převratného, ale kromě jiného v něm nezapoměl na NGO/NNO:

"Pomáhejme potřebným, ale hlavně pomáhejme tam, kde to má smysl a kam dohlédneme. To je většinou nedaleko od nás. Dříve než pošleme peníze na konto nějaké organizace, která jich část přepošle do zahraničí, podívejme se, jak žijí naši sousedé, jak žijí lidé v našem domě, v naší vesnici, v našem městě..."

Seznam nestátních neziskových organizací najdete na stránkách ministerstva financí. Možná vás překvapí, že je u ministerstva financí evidován neuvěřitelný počet 7592 NNO. Projektů je evidováno jen 6726, pravděpodobně některé NNO fungují "bezprojektově" a zabývají se pouze fundraisingem.
4.1.2010 09:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.