Opencard zachrání Američané???

Pražský magistrát si na pomoc s katastrofickou kartou Opencard pozval specialisty až z USA, kteří by měli zmateným úředníkům a zastupitelům magistrátu pomoci s nastavením další "strategie a rozvoje" tohoto projektu. Američtí konzultanti ze společnosti Global Payments Inc. přijeli do Prahy ve středu na pozvání náměstka primátora Milana Richtera (ODS).

"Společnost Global Payments jako průkopník v oblasti bezhotovostního platebního styku nabízí kompletní řešení přímo pro vaše obchodní potřeby. Ať se již zaměřujete na specifický problém, nebo hledáte integrované řešení v této oblasti, Global Payments vám poskytuje nejmodernější technologie a komplexní služby týkající se personalizace a autorizace karet, instalace POS terminálů a bankomatů," praví se vznešeně na jejích firemních stránkách pro Evropu.

Společnost Global Payments Europe, s.r.o. v minulém roce prodloužila smlouvu s Komerční bankou, pro kterou bude nadále poskytovat kompletní řešení služeb processingu platebních karet. Smlouva na poskytování těchto služeb byla uzavřena s platností do 31. prosince 2013. Global Payments Europe, s.r.o. poskytuje služby spojené s vydáváním platebních karet pro Komerční banku již od roku 1992, kdy Komerční banka vydala první platební karty a zprovoznila své první bankomaty.

Podle pražského magistrátu provedené tři (!) audity systému Opencard prý tvrdí, že kartu může zachránit strategický partner z oblasti bankovního sektoru. Kartu Opencard lze zatím použít jen jako elektronickou předplacenou tramvajenku, kartu do knihovny a na parkování. Poněkud komické je, že od jara by měla začít sloužit i jako zaměstnanecká průkazka pracovníků magistrátu.

Kartu přitom nelze použít pro jednorázové cestování veřejnou dopravou po Praze způsobem, kdy si do karty "nabijete" určitou částku peněz, která je vám pak při jízdě odečtena. Tím by se zcela nahradily současně používané papírové jízdenky a automaty na jejich vydávání po celé Praze. Samozřejmě za předpokladu instalace terminálů do všech autobusů a tramvají. Tento systém již dávno funguje nejen v Londýně (OYSTER card) a jiných evropských městech, ale i v Plzni, Opavě nebo v Děčíně.

Právě omezená funkčnost pražské Opencard karty je dlouhodobě napadána. "Je to celé teprve na začátku. Pozvaní odborníci mají s podobnými projekty zkušenosti, pomáhali to rozjíždět v řadě měst," řekl Richter. Jak ale za tento "začátek" mohli utratit radní 880 milionů je stále záhadou. Nejspíše asi proto, že si ty zázračné americké poradce nepozvali ještě před začátkem celého projektu.
22.1.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.