Prokleté Pandury.

Premiér Jan Fischer včera apeloval na policejního prezidenta Oldřicha Martinů a nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby za svou prioritu pokládali prověření informací z médií o možné korupci při koupi transportérů Pandur. Vesecká a Martinů by o výsledcích takové prověrky měli premiéra i veřejnost informovat "v obvyklé době". Martinů předsedovi vlády řekl, že první výsledky by mohl mít k dispozici na konci března.

Bývalí manažeři rakouského Steyru Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik hovořili v MfD mimo jiné o provizích pro politické strany a jako osoby, na něž je možné se obrátit, jmenovali bývalého premiéra Stanislava Grosse, někdejšího ministra obrany Karla Kühnla a nynějšího ministra Martina Bartáka. Barták tvrdí, že bývalé manažery firmy Steyr nezná a nikdy se s nimi nesetkal. "Nikdy jsem se s těmi pány nesetkal," řekl ministr. "Celou kauzu považuji za nepravdivou s cílem mě poškodit," dodal Barták.

Ministr obrany Paroubkovy vlády Kühnl podepsal v roce 2006 původní smlouvu na dodávky 199 pandurů za 23,6 miliardy korun v době, kdy už byla vláda v demisi.

Paroubek 23.2.2010: Neměl jsem s tím nic společného. Seděl jsem jako předseda ve vládě, kde pan ministr obrany Kühnl předložil výsledek výběrového řízení. Vláda ten výsledek schválila a pan ministr ho uzavřel svým podpisem. Já bych asi stejnou odvahu neměl, podepsat to po volbách.

Ahaswebovy noviny 9.6.2006: Armáda a NATO má dnes velký den: ministr obrany Karel Kühnl za US-DEU nacházející se již v žumpě politických dějin a zástupci rakouské zbrojovky Steyr podepíší smlouvu o dodání 199 (jako u Bati!) obrněných transportérů pro českou armádu. Za nejdražší zakázku v historii české a snad i evropské armády zaplatí stát z peněz daňových poplatníků něco kolem 23,6 miliardy korun. ODS i prezident protestuje, obří kontrakt by neměl podepisovat končící ministr, jehož strana propadla ve volbách. Uzavření smlouvy naopak podpořil premiér Jiří Paroubek. Jistě to v žádném případě neznamená - jak tvrdí někteří šibalové - že jsou za tím úplatky, které už byly vyplaceny. Pokud se tak stane, budou naši vojáci dokonale vybaveni a budou se tak moci kdykoliv dopravit bezpečně až k nepříteli. Jeden transportér přijde jen na 120 milionů. Je pro šest osob a tak se jeden náš vojáček poveze za pouhých 20 milionů českých v kase rakouského dodavatele. Tomu říkám pohodlí a bezpečí. V čem se povezeme my ostatní, až k nám naši vojáci nějakého toho nepřítele přilákají, je jasné: půjdeme pěšky za vozem.

Česká armáda si pořídila "mercedesy" mezi obrněnými transportéry, jak to koneckonců trefně pojmenoval i jeden z generálů. K čemu jsou vlastně potřeba a proč by armádě neměly stačit "fabie" jako portugalské armádě? Ke srozumitelné odpovědi se nikdo nemá. Politici říkají, že vyhověli vojákům. Vojáci vysvětlují, že takové dotazy je třeba pokládat ministerstvu obrany. A ministerstvo otázku odmítá s tím, že odpověď znají vojáci. Bojové vozidlo pro Čechy je přitom třikrát dražší než model pro Portugalce, takže logicky padají otázky, zda v předražení nehrála roli korupce. Česko koupilo 107 transportérů Pandur za 14 miliard korun. Portugalsko má 260 pandurů za 10,7 miliardy.(Pramen).

Tiskové prohlášení Ministerstva obrany k ceně obrněných transportérů Pandur ze dne 19. 2. 2010. Ministerstvo obrany musí uvést na pravou míru dezinformace v médiích, především v MF DNES, týkající se cen obrněných transportérů Pandur... (celý text čtěte zde).

Zbrojařský magnát Pavel Musela je svědkem, který by mohl rozkrýt pozadí nákupu Pandurů. O zakázce, nad níž se vznáší podezření z korupce, ale nikdy nic neřekne. Nemůže. V říjnu 2008, kdy vrcholila jednání o nové smlouvě mezi Steyrem a ministerstvem obrany, utrpěl vážná zranění při lovu. Více čtěte zde.

Prověření majetkových poměrů čeká v budoucnu členy výběrových komisí, kteří rozhodují o vládních zakázkách. "Je to jeden z kroků na dlouhé cestě, jak snižovat úroveň korupce," zdůvodnil rozhodnutí vlády premiér Jan Fischer. O prověrku bezúhonnosti úředníků se postará Národní bezpečnostní úřad. Majetkové poměry členů výběrových komisí, kteří rozhodovali v minulosti, se prověřovat nebudou.

Je to k vzteku. Proč musí být pro politiky tak složité se dostat k pořádným penězům? Celé to maskování a uklízení malérů stojí tolik námahy, že pak ani nezbývá čas na řízení státu. Mnohem jednodušší by bylo, jednou do roka navézt do parlamentu z trezoru Národní banky pár miliard a zhasnout světlo. Naši vládcové by si shrábli každý podle své potřeby a ministerstvo zahraničí by jim zajistilo převoz peněz do zahraničí v diplomatických zavazadlech. Bylo by to jednoduché, rychlé a elegantní. Politiky by netrápily noční můry a mohli by se v klidu věnovat své práci. Škoda, že Česko neleží někde v Africe, tam to takhle funguje od té doby, co přešli ze škeblí na papírové peníze.
23.2.2010 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.