Také "skypujete" ?

Nebo skajpujete? Kdo dnes "neskypuje", není Čech. Dokonce i naši krajané v rumunském Banátu skypují. "V současné době například Rovensko, což je jedna ze šesti vesnic v českém Banátu, už má kompletní internetové pokrytí wifi, takže kdokoliv, kdo má zájem, může tuto možnost využít," informuje student Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Hanus v rozhovoru pro Český rozhlas.

Představit si před deseti lety, že budete mít doma videotelefon za paušální zanedbatelný poplatek včetně internetu a mailu bylo nemožné a nikoho to ani nenapadlo. Dnes je to běžná věc a jak Hanus říká, dokáže to dnes i starší dáma důchodového věku. Pravda, není to žádná super HD kvalita, občas se to zakoktá či zasekne nebo přestane jít obraz, ale pokud nejste na internet připojeni jen přes starodávný modem, je to použitelný prostředek komunikace globálního rozměru. Já s manželkou si takhle voláme s dcerou a vnuky v Londýně, manželka začala zkoušel i spojení se sestrou v Opavě. Otázkou ale zůstává, zda další nárůst uživatelů Skypu a ostatních VoIP aplikací nepovede k celkovému zpomalení nebo dokonce kolapsu internetu. Na něco takového nebyl tento dnes už dědeček Internet koncipován ani stavěn.

V této souvislosti upozorňuji na můj starší článek Zpomaluje Skype váš počítač?, který rozebírá rizika používání Skype, zejména pak varuje před trvalým spuštěním Skype nastaveným do aktivního stavu. V případě, že je váš počítač rychlý a i vaše internetové připojení má rychlost převyšující běžný průměr (4096 a více kbit/sec), snadno může dojít k tomu, že se váš počítač stane součástí virtuální sítě Skype a bude využíván pro přenos hovorů cizích uživatelů internetu jako tzv. supernode. Jak zabránit tomu, aby se váš počítač stal supernodem se můžete dočíst například v pozoruhodném článku Něco o skype na serveru přátel potápění:) Pilní čtenáři a správci sítí mohou studovat o supernodech na serveru Skype.com. Přeji vám rychlé a bezchybné skajpování.
13.4.2010 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.